Reserviläisten Nato-kanta eroaa huomattavasti koko väestön mielipiteestä

Lähes puolet Reserviläisliiton kyselyyn vastanneista reserviläisistä hakisi Suomelle Nato-jäsenyyttä. Ylen pari viikkoa sitten julkaisemassa tutkimuksessa puolustusliittoon halusi vain viidennes suomalaisista.

Kotimaa
Reserviläisiä rivissä aseineen maastopuvut päällä
Raila Paavola / Yle

Reserviläisten Nato-kanta on muuta väestöä selvästi myönteisempi. Tämä selviää Reserviläisliiton jäsenkyselystä.

Perjantaina Porissa liiton syyskokouksen aluksi julkistetun kyselyn mukaan lähes puolet eli 46,3 prosenttia reserviläisistä hakisi Nato-jäsenyyttä, kun Ylen muutama viikko sitten tekemässä kansalaiskyselyssä vain noin yksi viidestä eli 22 prosenttia olisi valmis liittämään Suomen Natoon.

Ero on järjestön toiminnanjohtajan Olli Nybergin mukaan huomattavan suuri.

– Ehkä se johtuu siitä, että reserviläiset seuraavat näitä asioita enemmän kuin muut. He ovat paremmin tietoisia siitä, missä mennään ja mitkä ne meidän puolustusmahdollisuudet ovat, Nyberg arvioi.

Ukrainan tilanne vaikuttaa

Reserviläisliiton kyselyyn vastasi lähes 5000 jäsentä. Viime keväästä reserviläisten Nato-myönteisyys on kuitenkin kääntynyt hienoiseen laskuun. Keväällä Nato-jäsenyyttä kannatti vielä yli 48 prosenttia vastanneista. Olli Nyberg selittää laskua Ukrainan tilanteen rauhoittumisella.

– Minskin sopimus on jollain tavalla kuitenkin pitänyt ja taisteluita, joita Ukrainassa välillä käytiin hyvinkin paljon, ei ole mediassa oikeestaan kauheasti käsitelty. Toinen on nämä ilmatilaloukkaukset. Niitä ei ole Suomenlahdella tapahtunut useampaan kuukauteen. Se on heijastunut tähän Nato-kanta-asiaan myös, Nyberg sanoo.