1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sunny Car Centerin konkurssissa mahdollisia epäselvyyksiä – konkurssi julkisselvitykseen

Kanta-Hämeen käräjäoikeus on määrännyt suurautokauppaa Hämeenlinnaan suunnitelleen Sunny Car Centerin konkurssin julkisselvitykseen. Julkisselvitys tarkoittaa sitä, että konkurssimenettelyä jatketaan valtion varoin ja konkurssiasiamies määrää julkisselvittäjän.

Kuva: Tiina Kokko / Yle

Konkurssiasiamiehen (siirryt toiseen palveluun) toimiston hakemuksen mukaan yhtiöön kohdistuu selvitystarve, joka viittaa epäselvyyksiin yhtiössä. Toinen syy on se, että konkurssipesän rahat eivät riitä konkurssimenettelyn kustannuksiin. Asiasta kertoi ensimmäisenä Taloussanomat.

Konkurssimenettelyn kustannukset menevät julkisselvityksessä valtion maksettavaksi. Sen sijaan valtio ei välttämättä vastaa kaikista konkurssipesän veloista. Jos konkurssipesään tulee myöhemmin varoja, valtion maksamat kustannukset peritään valtiolle takaisin, ennen kuin velkojat saavat omansa.

Konkurssiasiamiehen toimiston mukaan konkurssivelalliseen kohdistuva selvitystarve liittyy kiinteästi talousrikollisuuden ja harmaan talouden toimintaan. Julkisselvityksen avulla voidaan myös selvittää rikos- ja vahingonkorvausvastuita.

Tämä ei tarkoita sitä, että Sunny Car Centerissä ja sen ajautumisessa konkurssiin olisi tapahtunut rikoksia, mutta julkisselvityksessä niidenkin mahdollisuus selvitetään.

Julkisselvitykset suhteellisen harvinaisia

Julkisselvityksiin päätyy konkursseista reilu kymmenes. Vaikka selvityksen syynä voi olla se, että konkurssipesän rahat eivät riitä konkurssimenettelyn kustannuksiin, vaatii selvitys yleensä aina jonkin toinenkin syyn. Yleensä toinen syy on juuri selvitystarve, kuten on Sunny Car Centerinkin kohdalla.

Julkisselvitykseen hakemisen perusteena on usein myös rikosepäily. Se ei ole konkurssiasiamiehen Sunny Car Centerin julkisselvityspäätöksen vaatimuksen perusteena.