1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. riistaliha

Riistan makuun ei pääse, jos ei tunne metsästäjiä

Riistaruokaa himoitsevan kannattaa luoda henkilökohtaiset suhteet metsästysseuroihin. Marketin lihatiskiltä herkkua ei heru.

Hirvenlihahuutokauppa Simossa meklarina Reima Kemppainen. Kuva: Paula Hiljanen / Yle

Riistalihan menekki on nousussa, mutta liiketoiminnan kannalta kannattavaa on lähinnä suurten eläinten kuten hirvien myynti – jos sekään.

Jäniksen, sorsan tai riekon kaltaiset pienriistaeläimet loistavat poissaolollaan kauppojen lihatiskeissä. Niitä ei löydy edes lihatiloilta tai jalostamoista.

– Tarjonta on pientä ja saatavuus heikkoa. Ne harvat jänikset tai linnut, joita meille tulee, päätyvät yleensä ravintoloihin, pohtii Ari Lohiniva Lapin Kaamosliha Oy:stä.

Kaamosliha valmistaa jalosteita pääasiassa porosta ja hirvestä. Hirven kokoisesta eläimestä on helpompi jalostaa esimerkiksi säilykkeitä tai makkaraa kuin vaikkapa pienriistasta.

– Jos me ryhtyisimme tekemään vaikka linnusta jotain makkaraa, niin kyllä siellä olisi niin vähän lihaa seassa, että se tuntuisi lähinnä huijaukselta, Lohiniva nauraa.

Ne harvat jänikset tai linnut, joita meille tulee, päätyvät yleensä ravintoloihin.

Ari Lohiniva

Hirvikään ei maksa vaivaa jalostajalle

Kaikki eivät pidä hirveäkään vielä kannattavana panostuksena. Veljekset Rönkä Oy:n toimitusjohtaja Veikko Oljakkala muistelee, että heillä otettiin hirvenlihaa vastaan viimeksi vuosia sitten.

– Kyllä ne määrät olisivat niin pieniä, ettei se olisi enää kannattavaa, Oljakkala toteaa.

Elintarvikelaki vaatisi Röngältä käsittelyä varten oman tuotannonkulun ja lihan erilläänpidon. Saanniltaan epäsäännöllinen eläin ei ole vaivan arvoinen.

Liha liikkuu lähinnä huutokaupassa

Kemin Prisman lihaosastosta vastaava Pasi Laakso myöntää, ettei etenkään pienriistan löytäminen ole helppoa ruokakaupassa.

– Kyllä se taitaa olla niin, että metsästäjät ja riistaruokien ystävät muodostavat omat piirinsä, joissa kaupat tapahtuvat, Laakso sanoo.

Mikäli itse tai joku lähipiiristä ei harrasta metsästystä, niin esimerkiksi hirvenlihaa on saatavana vain satunnaisesti. Erikoistuneiden lihakauppiaiden tai suurkaupunkien kauppahallien lisäksi varmimmin hirvenlihaa löytää huutokaupoista.

Simon Alajoen Linnustajien hirvenlihahuutokauppa on perinne, joka vahvistaa seuran taloutta, sanoo puheenjohtaja Tommi Ylisuvanto.

– Yksi aikuinen hirvi pyydetään yleensä huutokauppaa varten. Tulot menevät seuran toimintaan ja niillä peitetään peijaiskuluja.