Tällaisiin kontteihin turvapaikanhakijat majoitetaan – video

Eurajoen Kelomäellä oleviin kontteihin majoittuu viikonlopun aikana arviolta noin 150 turvapaikanhakijaa. Heitä majoitetaan kontteihin nyt ensimmäistä kertaa. Kontit ovat huolella sisäänajettuja: ydinvoimalatyömaan väki on asunut niissä vuodesta 2007 alkaen. Katso Ylen videolta, miltä konttiasunnoissa näyttää.

turvapaikanhakijat
Eurajoen konttiasuntoja
Eurajoen Kelomäellä oleviin kontteihin majoittuu viikonlopun aikana arviolta noin 150 turvapaikanhakijaa.

Eurajoelle viikonlopun aikana tulevat turvapaikanhakijat ovat Suomessa ensimmäisiä, jotka majoittuvat kontteihin. Eurajoen Kelomäellä heitä odottavat hyvin testatut kontit tai pikemminkin moduuliasunnot. Ne ovat olleet asuinkäytössä jo kahdeksan vuoden ajan Teollisuuden Voiman ydinvoimalatyömaan työntekijöillä.

Sisäministeriön mukaan teltat ja kontit joudutaan loppuvuoden aikana ottamaan laajasti käyttöön, sillä majapaikka pitäisi löytyä jopa 10 000 turvapaikanhakijalle. Telttamajoitukseen on jo hetkellisesti jouduttu turvautumaan Turussa ja Joutsenossa.

Ympärivuotiseen asuinkäyttöön rakennettuja

Kontti-sana saattaa luoda hieman vääränlaisen mielikuvan. Todellisuudessa Eurajoen kontit ovat kuin rivitaloasuntoja, tosin hieman normaalia askeettisempia. Talviasuttavista huoneistoista löytyvät kaikki normaalin elämisen mukavuudet, kuten suihkut, yhteiskeittiöt, televisiot ja huoneistokohtaiset jääkaapit.

– Ei tässä konttimajoituksessa ole mitään kummallista. Ulkopuolelta asumukset ovat karun oloisia, mutta nämä ovat ihan asumiskäyttöön ja talvioloihin rakennettuja taloja, sanoo tilapäisen vastaanottokeskuksen johtaja Wille Rautell.