"Taksinkuljettaja on lääkäri, psykologi ja terapeutti" – ja joillekin myös päivän ainoa ihmiskontakti

Mielikuva taksinkuljettajasta pelkkänä autokuskina on harhaanjohtava. Taksikuskin työhön kuuluu usein paljon muutakin, kuten kotiapua, yöhälytyksiä tai lumitöitä asiakkaan pihalla. Kuljettaja voi myös olla joillekin päivän ainoa ihmiskontakti.

liikenne
Taksijono.
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Taksinkuljettaja on paljon muutakin kuin pelkkä autokuski.

– Taksinkuljettaja on lääkäri, psykologi, ja terapeutti ja olkapää henkisellä puolella. Fyysisellä puolella taksinkuljettaja voi antaa kotitalousapua, avustaa kaupassa ja sairaalassa tai virastoissa. Auton kuljettaminen on vain osa ammattia ja työnkuvaa, kertoo Pohjanmaan Taksiyrittäjien puheenjohtaja Juha Haikonen Teuvalta.

Haikonen korostaa hymyillen, että kuljettajilla ei ole tokikaan koulutusta henkisen puolen työhön, mutta jos kuski onnistuu helpottamaan jonkun pahaa oloa tai auttamaan ja lohduttamaan, on se suuri asia.

Osa kuljettajista tekee hälytyskeikkoja

Joissakin kunnissa taksinkuljettajat tekevät myös turvapuhelinhälytyskeikkoja.

– Esimerkiksi täällä Teuvalla hälytys voi tulla taksille, ja kuljettaja menee tilanteen mukaan paikalle. Siellä voi olla esimerkiksi henkilö kaatunut eikä pääse ylös. Jos sen vanhan mummon tai paapan saa esimerkiksi sänkyyn nostettua takaisin, niin hyvä mielihän siitä tulee, kun pystyy auttamaan, Haikonen tuumaa.

Taksinkuljettajan tulisi pystyä turvapuhelinhälytyskeikalla näkemään, onko hälytyksen tehneellä henkilöllä tarvetta muulle hoidolle esimerkiksi kaatumisen jälkeen.

– Joskus kyse voi olla hyvinkin vakavasta tilanteesta. Kerrankin olen itse joutunut pyytämään paikalle lääkinnällistä apua, ja ambulanssikyyti olikin todella viimeinen kerta, kun tämä henkilö kotoansa lähti, Juha Haikonen muistelee.

Taksinkuljettajille annetaan ensiapukoulutusta jonkin verran, mutta Haikosen mielestä koulutusta voisi olla enemmän.

– Yritämme toimia vain maalaisjärjellä. Ensiapua on toki osa-alueena jatkokoulutuksessa, mutta ei siinä määrin, mikä olisi kokonaisuutena hyvä asia, Haikonen pohtii.

Taksikuski voi olla päivän ainoa ihmiskontakti

Juha Haikonen on huomannut, että joillekin ihmisille taksinkuljettaja voi olla päivän ainoa ihmiskontakti.

– Ajoin ateriapalvelua vuosikausia, ja monelle päivän ainoa ovenavaus oli se, kun taksikuski toi ruokaa. Olisi keitetty kahvia ja haluttu, että vaikka tunnin olisi kuski istuskellut seurana. Paljon on yksinäisiä ihmisiä, mikä on tietenkin todella ikävää, miettii Haikonen.

Yksi tarina, jonka Haikonen on kuullut kuskin ja asiakkaan kohtaamisesta, kertoo naisesta, joka teki hälytyksen turvapuhelimella.

– Auto lähti hälytykseen kovalla kiireellä lauantai-iltana, ja kun autoilija pääsi sisälle, tämä vanhempi naishenkilö istui tuolilla saunatakki päällä. Rouva oli kuulemma ollut saunassa ja tunsi olonsa sen verran kankeaksi, että hän päätti hälyttää toisen ihmisen rasvaamaan häneltä jalkoja, nauraa Haikonen.