Uusperhe voi olla taakka tai rikkaus – mutta ei ilmiönä uusi

Ylen verkkokeskusteluun osallistuneista enemmistö ei tee eroa uusperheen ja ydinperheen arvostuksen välille. Uusperheessä kaikkien suhteiden toimivaksi saaminen voi vaatia vähän enemmän työtä. Toisaalta monipuolisuus nähdään rikkautena.

Kotimaa
Lapsen piirustus uusperheestä
Laura Valta / Yle

Suomen uusperheiden liiton havaintojen mukaan varsinkin pienillä paikkakunnilla uusperheessä elämistä ei välttämättä haluta tuoda julkisuuteen. Syynä voi olla leimautumisen pelko tai häpeä epäonnistumisesta.

Ylen verkkokeskusteluun osallistuneista enemmistö ei halunnut arvottaa perhemuotoja, vaan piti tärkeimpänä sitä, että perheen sisäiset suhteet ovat kunnossa.

Osa keskustelijoista kertoi jopa pitävänsä perhetaustaansa ylpeästi esillä keskusteluissa esimerkiksi kasvatusalan ammattilaisten kanssa. Häpeilyä ja piilottelua jopa ihmeteltiin.

Moninaisuus on rikkaus

Nimimerkki Uusperheen äiti näkee useammista vanhemmista ja kodeista muodostuvan perheyhteisön olevan lapselle ennen kaikkea rikkaus.

– Meillä harrastetaan taiteita, musiikkia, kirjallisuutta ja teatteria. Lapset ovat osana tätä maailmaa. He soittavat eri instrumentteja, piirtävät ja maalaavat yksi on musiikkiluokalla, teini-ikäiset pojat lukevat kirjoja jne. Toisessa kodissa taas keskitytään urheilemiseen, retkeilyyn ja kalastukseen ja he saavat siellä olla mukana näissä asioissa, nimimerkki Uusperheen äiti kirjoittaa.

Tosin osa keskustelijoista muistutti myös uusperheessä elämisen hankaluuksista. Entisten puolisoiden tai appivanhempien kanssa toimeen tulemisessa voi olla haasteita, jotka voivat joskus muodostua jopa ylitse käymättömiksi, kuten nimimerkki Kekomuurahaisella.

– Viikonloppuisällä muutenkaan liikaa ollut aikaa ja mahdollisuutta olla omien lastensa kanssa, niin siinä varsinkaan ei tarvittu toisen osapuolen exää jatkuvasti häiriköimässä, kuvailee Kekomuurahainen uusperheensä purkautumisen syitä.

Ydinperhe on ihanne, mutta...

Keskustelussa nousi esille myös se, että ihannetilanteessa perheen toivottiin kestävän ydinperheenä, jossa lapset ja aikuiset ovat onnellisia keskenään. Ydinperheen paremmuutta perusteltiin uskonnollisillakin syillä, mutta useimmilla riitti ymmärrystä myös sen purkautumiselle.

– Paras paikka lapselle on ydinperhe. Siis kahden eri sukupuolta olevan vanhemman muodostama luonnollinen ydinperhe. Siinä lapsi saa myös hyvän mallin omaan elämäänsä ja puolisonvalintaan, kertoi mielipiteekseen nimimerkki Suomalainen.

Keskustelijoista pari muistutti myös siitä, ettei uusperhe – nimestään huolimatta – ole ilmiönä kovinkaan uusi. Eri syistä uusperheitä on perustettu ja niissä eletty jo kauan sitten.

– Sukuni sukututkimusta lueskellessani hämmästyin, kuinka paljon erilaisia perhemuotoja suvustani löytyy kun palaa ajassa taaksepäin aina 1500-luvulle, kuvaili nimimerkki Perhe kuin perhe.

– On perheitä, joissa on ollut lapsia kahdesta, kolmesta avioliitosta. On kasvattilapsia. On adoptoituja. On perheitä, joissa vanhemmat ovat kuolleet ja sukulaisperhe on ottanut lapset huollettavakseen. Paljon on säilynyt tarinoita, joissa ei koskaan kyllä mainita sanoja ydinperhe tai uusperhe.