Vankiloihin toivotaan lisää imaamien vierailuja – voisivat myös estää radikalisoitumista

Esimerkiksi Vantaan vankilassa muslimien rukoushetkiä on järjestetty säännöllisesti jo vajaan vuoden ajan.

Kotimaa
Mies lukee koraania
Yle

Vankiloihin toivotaan nykyistä enemmän imaamien vierailuja. Toiveita ovat esittäneet sekä muslimiyhteisöt että viranomaiset.

Sisäministeriön poliisiosaston kehittämispäällikkö Tarja Mankkinen huomauttaa, että vankiloissa tapahtuva radikalisoituminen on iso kysymys Euroopan tasolla, ja imaamit voisivat auttaa estämään tätä kehitystä Suomessa.

– Meidän imaamit Suomessa ovat tuominneet kaiken väkivallan, rikollisuuden ja terrorismin, jota tehdään uskonnon nimissä. Siinä mielessä on tärkeää, että nämä imaamit pystyvät antamaan hengellistä opastusta myös niille nuorille, jotka ovat vankiloissa ja kokevat olevansa yhteiskunnan ulkopuolella, hän sanoo.

Mankkinen korostaa, että vankila on otollinen paikka radikalisoitumiselle, koska monenlaisista taustoista tulevat ihmiset ovat valtaväestöstä erillään.

Vantalla muslimien rukoushetkiä pidetään säännöllisesti

Vankien oikeus uskonnon harjoittamiseen löytyy myös laista. Parhaiten tämä toteutuu evankelis-luterilaisilla vangeilla, sillä rikosseuraamuslaitoksen palkkalistoilla on useita täysipäiväisesti vankiloissa työskenteleviä pappeja.

Vantaan vankilan pastori Marko Meijer kertoo, että silloin tällöin on vankien toiveesta pyydetty paikalle myös esimerkiksi ortodoksi- ja katolinen pappi, rabbi sekä vapaiden suuntien vankilalähettejä.

Imaami on vieraillut vankilassa parin viikon välein jo vajaan vuoden ajan. Käytäntö aloitettiin vankien toiveesta, ja rukoushetkissä on yleensä kymmenkunta osallistujaa.

- He tarvitsevat aina jokun, joka auttaa hengellisesti. Koska jokainen ihminen tarvitsee hengellistä auttamista. Ja aina kun me tulemme tänne perjantaisin, kaikki on tyytyväisiä, sanoo rukoushetkiä pitävä Vantaan islamilaisen yhdyskunnan imaami Mohamed Salan Ali.

Vankilapastori Meijer korostaa, että hengellisyys on monille vangeille tärkeää, uskontokunnasta riippumatta.

- Se varmaan myös auttaa jaksamaan tämmöisessä vankilan ankeudessa. Kun ollaan suljetuissa oloissa, niin edes mieli on vapaa, hän sanoo.