Ministeri Toivakka patistaa yrityksiä solmimaan sitkeästi kauppayhteyksiä Venäjälle

Venäjän vienti on laskenut viime vuoteen verrattun 33 prosenttia. Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka sanoo, että yritysten pitäisi pyrkiä silti aktiivisesti toimimaan Venäjän suuntaan.

Lenita Toivakka
Lenita Toivakka
Lenita ToivakkaYle

Kokoomuksen kaakkoissuomalainen ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka patistaa suomalaisia yrityksiä pysymään sitkeästi aktiivisena Venäjän markkinoilla ja tavoittelemaan sinne kauppayhteyksiä, vaikka Venäjän kauppa jatkaa huimaa laskuaan.

– Ei pidä unohtaa Venäjän markkinoita missään nimessä, vaikka näköpiirissä ei olekaan, että kovin nopeasti helpotusta tulisi. Venäläiset arvostavat suomalaisten pitkäjänteistä toimintaa Venäjällä, vaikka kaupankäynti on vähentynytkin huomattavasti. Nyt tarvitaan yrityksiltä aktiivisuutta ja uusien asiakkaiden hakemista, Toivakka painottaa.

Venäjän kaupan hiljeneminen nujertaa nyt myös satamia. EsimerkiksiKotkan sataman liikenne on hiljentynet rajusti Venäjän taantuneen kaupan takia. Satamaoperaattori Steveco lomautti yt-neuvottelujen tuloksena viime viikolla 70 henkilöä. Kauttakulkuliikenne Suomen kautta itärajan yli on vähentynyt rajusti.

Suomessa Venäjän vienti on tänä vuonna vähentynyt 33 prosenttia viime vuoteen verrattuna.

– Venäjä on pudonnut meidän viidenneksi tai kuudenneksi tärkeimmäksi kauppakumppaniksi. Ongelmana on se, että Venäjällä ei nyt rakenneta tulevaisuutta, siellä ei investoida. Venäjällä ei ole päällä kasvavia reformeja, jotka voisivat tuottaa uusia investointeja.

Toivakka patistaa yrityksiä myös toisaalta tutkailemaan uusia korvaavia markkinoita, sillä Venäjän tulevaisuudesta ei ole tietoa.

– Toivottavasti Venäjän kaupan hiipuminen väliaikaista. Sitten kun Venäjän kauppa taas käy, on yritysten pohja tukevammalla pohjalla, jos markkinoita on muualtakin, Toivakka pohtii.