Latvian venäläispuolue jakaa kansaa – Riian pormestari on venäläisvähemmistölle "kaikki"

Latvian suurin puolue on aina oppositioon jäävä Harmonia. Puoluetta johtaa karismaattinen 39-vuotias Nils Ušakovs, joka on samalla pääkaupunki Riian pormestari. Hän on venäläistaustainen ja saanut maan venäläisvähemmistön puolelleen.

Ulkomaat
Latvian Harmonia -puolueen johtaja Nils Ušakovs.
Latvian Harmonia -puolueen johtaja Nils Ušakovs.Marjo Näkki / Yle

Riian keskustorilla käy päivittäinen vilinä. Alunperin ilmalaivoille rakennettujen kauppahallien varjossa vihannes- ja hedelmäkojut notkuvat ja kauppa käy.

Omenoita ja muhkeita päärynöitä myyvä Julija on luonteeltaan suorasukainen. Niin nytkin, kun kysymys koskee hänen kotikaupunkinsa pormestaria Nils Ušakovsia.

– Minä en ajattele mitään hyvää hänestä. Mitä hyvää hän on tehnyt kansalle? Ei yhtikäs mitään. Eläkkeet eivät nouse, lasten tuet eivät nouse. Lapsilisä on täällä 11 euroa. Kaikki menee omiin taskuihinsa, Julija puhisee.

– Olemme nuoria, voimme vielä paeta täältä.

Hedelmäkauppias Julijaa Ušakovsin toimet eivät vakuuta.
Hedelmäkauppias Julijaa Ušakovsin toimet eivät vakuuta.Marjo Näkki / Yle

"Emme halua vastata"

Jätämme Julijalle hyvästit ja jatkamme eteenpäin. Keskellä toria vastaan kävelee neljän nuoren naisen ryhmä. He ovat tyylikkäästi mustaan pukeutuneita ja keskustelevat vilkkkaasti keskenään.

Julija puhui venäjää, näiden latvialaisten nuorten naisten kanssa voi siirtyä englantiin. Oletteko opiskelijoita?

– Kyllä, kaikki vastaavat.

Voisinko kysyä teiltä, mitä mieltä olette Riian kaupunginjohtajasta? Sanavalmiit naiset naurahtavat vaivaantuneesti.

– Emme halua vastata. Ja ei, emme pidä hänestä, mutta nyt pitää mennä, he sanovat ja työntyvät ohi.

Näin käy monien torilla tapaamiemme latvialaisten kanssa. He eivät halua puhua Nils Ušakovsista, pääkaupunkinsa johtajasta.

Ensimmäinen laatuaan

Ušakovs on johtanut Riikaa kuusi vuotta. Hän on ensimmäinen venäläistaustainen pormestari ja samalla Latvian suurimman oppositiopuolueen Harmonian johtaja.

Riian kaupunginjohtaja on merkittävä vallankäyttäjä Latviassa, sillä pääkaupunki käsittää yli puolet koko maan kahden miljoonan väestöstä sekä sen tuottamasta tulosta.

Jos latvialaiset tuntuvat nihkeiltä sanomaan mitään pääkaupunkinsa pormestarista, sitäkin innokkaampia vastaajia ovat venäjänkieliset torimyyjät.

– Hän on tehnyt niin paljon lapsille, rakentanut leikkikenttiä, korjannut kouluja ja lastentarhoja. Hänen kaltaistaan kaupunginjohtajaa ei Riialla ole minun elinaikanani ollut, villasukkia myyvä Vladislava sanoo.

Kommenteista kuuluvat Ušakovsin kannattajien äänet. Suurin osa hänen ja Harmonia-puolueen äänestäjistä on venäjänkielisiä. Heitä on noin puolet Riian asukkaista, koko väestöstäkin neljännes.

Riian torin ilmalaivahallit.
Riian torin ilmalaivahallit.Marjo Näkki / Yle

Eläkeläisille ilmainen joukkoliikenne

Harmonialla on kannattajia myös varsinkin latvialaisissa eläkeläisissä, joille Ušakovs on järjestänyt ilmaisen joukkoliikenteen. Perunoita ostanut Lidija on tullut torille pohjoisesta Bolderajan kaupunginosasta.

– Minä olen enemmän tai vähemmän tyytyväinen häneen. Olen eläkeläinen, korkeasti koulutettu. Rahaa ei ole paljon, mutta suunnittelen huolellisesti menoni ja voin käydä teatterissa ja konserteissa, Lidija sanoo.

Ostoskassista pilkistää jakkupuku, jonka rouva on juuri ostanut sadalla eurolla Latvian itsenäisyyspäivän konserttia varten.

– Kyllä me yritämme täällä parhaamme, hän lisää.

Krimin varjo Riian yllä

Harmonia on edelleen suurin puolue Latvian parlamentissa, mutta kukaan ei huoli sitä hallituskumppaniksi. Tästä syystä sen kohtalo on ollut jäädä oppositioon vaalivoitoista huolimatta.

Vielä ennen viime vuoden vaaleja Latvian satapaikkaisessa saeimassa joka kolmas oli Harmonian kansanedustaja, nyt heitä on joka neljäs. Krimin valtaus lisäsi epäluottamusta myös Harmoniaa kohtaan.

Torimyyjä Ljudmilla ei tätä ymmärrä.

– Krim tai Ukraina eivät liity meidän elämäämme täällä Latviassa mitenkään. Meille venäläisille Ušakovs on kaikki, hän sanoo.