Tanska kiristää turvapaikkaehtoja ja perustaa telttaleirejä

Tanskan hallitus julkisti perjantaina uudet, tiukemmat säännöt koskien turvapaikanhakijoita. Muutoksia tulee esimerkiksi perheenyhdistämisiin ja oleskelulupien pituuteen. Lisäksi suunnitelman mukaan pakolaisia majoitetaan telttaleireihin, mutta rajatarkastuksia ei oteta käyttöön.

Ulkomaat
Pääasiassa Syyriasta peräisin olevia turvapaikanhakijoita odottamassa Ruotsiin lähtevää junaa Padborgin asemalla Tanskan ja Saksan rajalla.
Pääasiassa Syyriasta peräisin olevia turvapaikanhakijoita odottamassa Ruotsiin lähtevää junaa Padborgin asemalla Tanskan ja Saksan rajalla syyskuussa 2015.Claus Fisker / EPA

Tanskan hallitus julkisti perjantaina 34-kohtaisen suunnitelman, jolla kiristetään turvapaikan hakuehtoja.

– Kiristämme maahantulon ehtoja, jotta tulijoiden määrä vähenee, keskustaoikeistolaista Venstre-puoluetta edustava pääministeri Lars Løkke Rasmussen sanoi lehdistötilaisuudessa.

– Tarkkailtuamme Ruotsin rajatarkastusten vaikutuksia, olemme sitä mieltä, että niiden käyttöönotto Tanskan rajoilla johtaisi turvapaikanhakijoiden määrän kasvuun eikä vähenemiseen, Rasmussen sanoi.

Ruotsi otti rajatarkastukset käyttöön torstaina. Suurin osa Tanskaan saapuvista turvapaikanhakijoista jatkaa matkaansa Ruotsiin.

"Todellisen suojelun tarve selvitettävä"

Pääministeri Rasmussenin mukaan Tanskan on oltava aiempaa tarkempi selvittäessään, ketkä turvapaikanhakijoista ovat todellisen suojelun tarpeessa ja ketkä eivät. Hänen mukaansa maahan ei saavu pelkästään sotaa pakenevia ihmisiä Syyriasta, vaan myös ihmisiä maista, joista tulevilla on pienempi tarve turvapaikkaan.

– Siksi otamme uusia keinoja käyttöön. Sen lisäksi meidän on lähetettävä viesti, että Tanskassa ei ole avoimet ovet kaikille, hän sanoi.

Rasmussen ei suostunut arvioimaan, kuinka paljon uudet keinot vähentäisivät turvapaikanhakijoiden määrää.

Rasmussenin vähemmistöhallitus koostuu pelkästään Venstren ministereistä. Kesäkuussa Tanskassa pidetyissä vaaleissa puolue sai kolmanneksi eniten ääniä, mutta toiseksi eniten ääniä sai oikeistopopulistinen ja maahanmuuttokriittinen Kansanpuolue. Venstre tarvitsee tukea monilta muilta puolueilta saadakseen esityksensä läpi parlamentissa.

Viime elokuussa Tanskassa hyväksyttiin Kansanpuolueen tuella laki, joka leikkasi turvapaikanhakijoiden etuuksia noin puoleen.

Ensimmäinen telttaleiri avataan ensi viikolla

Hallituksen suunnitelmaan kuuluu myös turvapaikanhakijoiden majoittaminen telttaleireihin. Ensimmäinen 250 miehelle tarkoitettu telttaleiri avataan ensi viikolla Thistedin kaupungissa. Telttakylään pystytettäviä telttoja käytetään myös katastrofiapuna ja niitä voidaan lämmittää. Kuhunkin telttaan mahtuu 8–10 ihmistä.

Telttakylään on tarkoitus majoittaa yksin tulleita miehiä. Tanskan maahanmuuttoviraston mukaan Thistedin leiriä käytetään mallina mahdollisille muille telttaleireille.

Turvapaikanhakijoille myönnettävien oleskelulupien kestoa myös lyhennetään viidestä vuodesta 2–3 vuoteen. Myös perheenyhdistämisten ehtoja tiukennetaan niin, että lupaa perheenyhdistämiselle ei enää voi hakea yhtä nopeasti kuin ennen. Turvapaikanhakijoille myönnettävien tukien määrää leikataan.

Tanskan poliisille myönnetään myös lupa tarkastaa turvapaikanhakijat sekä heidän matkatavaransa siltä varalta, että heillä olisi arvoesineitä, joilla he voisivat maksaa osan pakolaiskeskuksissa viettämästään ajasta. Henkilökohtaiset esineet, kuten vihkisormukset, eivät kuulu säännön piiriin.

Poliisi voi myös pidättää turvapaikanhakijan esimerkiksi tämän henkilöllisyyden selvittämiseksi.

"Onko meistä yhtäkkiä tullut kehitysmaa?"

Tanskan Punaisen Ristin pääsihteeri Anders Ladekarl sanoi, että hän ei voinut uskoa kuulemaansa, kun hän sai kuulla suunnitelluista telttaleireistä.

– Meillä ei ole pulaa tiloista, joissa on kiinteä katto. Onko meistä yhtäkkiä tullut kehitysmaa? hän ihmetteli uutistoimisto Ritzaulle.

Tanskassa turvapaikkahakemusten määrän kasvu on ollut melko maltillista, erityisesti verrattuna naapurimaa Ruotsiin, jonne odotetaan saapuvan tänä vuonna yhteensä 190 000 turvapaikanhakijaa.

– Naapurimaamme ovat nähneet räjähtävän kasvun turvapaikkahakemusten määrässä, mutta tähän mennessä kehitys Tanskassa on ollut paremmin hallinnassa, pääministeri Rasmussen sanoi.

Hänen mukaansa lokakuussa maassa rekisteröitiin 3 600 turvapaikkahakemusta. Viimeisen viikon aikana hakemuksia on tullut 1 200.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset