Isis sanoo tehneensä Pariisin terrori-iskut – kuolleita ainakin 127

Pariisissa on tehty Ranskan tuhoisin terrori-isku toisen maailmansodan jälkeisenä aikana. Ainakin 127 ihmistä on kuollut useissa iskuissa. Pariisin keskustassa sijaitsevassa konserttisalissa on ollut panttivankitilanne, jossa on kuollut noin 100 ihmistä. Presidentti François Hollande on julistanut Ranskaan kansallisen hätätilan.

Ääri-islamilainen terroristijärjestö Isis kertoo tehneensä ainakin 127 ihmistä surmanneet terrori-iskut Pariisissa ja Pariisin lähellä. Isis julkaisi lauantaina tiedotteen, jossa se sanoo tehneensä iskut.

Myöhään perjantaina ja varhain lauantaina tehdyissä iskuissa haavoittui noin 180 ihmistä, joista 99 on ranskalaisviranomaisten mukaan kriittisessä tilassa.

Myös Ranskan presidentti François Hollande sanoi lauantaina, että iskujen takana on Isis. Hollanden mukaan iskut on suunniteltu ja järjestetty ulkomailta käsin, mutta niiden teossa on saatu apua Ranskan sisältä. Hollande on julistanut Ranskaan kolmen päivän suruajan.

Terrori-iskuja tapahtui ainakin kuusi. Iskuista tuhoisin tehtiin Pariisin keskustassa sijaitsevaan Bataclan-konserttisaliin. Ainakin sata ihmistä kuoli, kun mustiin vaatteisiin ja pommivöihin pukeutuneet hyökkääjät iskivät konserttipaikalle. Poliisin erikoisjoukot tekivät rynnäkön konserttisaliin.

Konserttisalin iskusta selvinneet todistajat kertoivat uutistoimistoille, että hyökkääjät huusivat ampuessaan "Allahu akbar" eli "jumala on suurin" ja syyttivät Ranskaa sekaantumisesta Syyrian konfliktiin.

Uutistoimisto AFP:n mukaan kolme hyökkääjää oli räjäyttänyt itsensä poliisin rynnäkön alkaessa. Neljännen hyökkääjän ampui poliisi. Silminnäkijät ovat kuvailleet hyökkääjien käyttäytyneen määrätietoisesti ja rauhallisesti.

Bataclan-konserttisali sijaitsee vain noin 200 metrin päässä satiirilehti Charlie Hebdon entisestä toimituksesta, johon tehty terrori-isku vaati tammikuussa 12 ihmisen hengen.

Poliisi etsii hyökkääjien rikostovereita

Konserttisalin lisäksi iskuja tehtiin myös ravintoloihin ja baareihin. Poliisiprefekti Michel Cadot kertoi tiedotustilaisuudessa, että terroristit tulittivat automaattiaseilla useiden ravintoloiden terasseja ennen konserttisaliin iskemistä.

Pariisin syyttäjänviraston mukaan kahdeksan hyökkääjää on kuollut eri puolilla Pariisia. Seitsemän heistä räjäytti itsensä pommivöiden avulla.

AP:n mukaan Ranskan poliisi etsii myös ihmisiä, joita epäillään iskun tekijöiden rikostovereiksi. Ranskan poliisi sanoi varhan lauantaiaamuna, että kaikki hyökkääjät ovat kuolleet.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Keskeiset kohteet kartalla. Perjantai-illan kohteet on merkitty punaisella tähdellä, keskiviikon piirityspaikka vihreällä tähdellä. Klikkaa kohteita saadaksesi lisätietoa.

Iskuja useissa paikoissa

Lähellä Stade de France -stadionia tapahtui ainakin kolme räjähdystä. Stadionilla pelattiin Ranskan ja Saksan välistä jalkapallo-ottelua.

Uutistoimisto AP:n mukaan kaksi stadionin lähellä tapahtuneista räjähdyksistä oli itsemurhaiskuja. Hollande oli katsomassa jalkapallo-ottelua. Hänet vietiin stadionilta hätäkokoukseen Ranskan sisäministeriöön.

Rue de Charonne -kadulla stadionin itäpuolella ainakin 18 ihmistä kuoli iskussa, jonka pääkohde oli silminnäkijän mukaan japanilainen ravintola. Toinen paikalla ollut mies sanoi, että hän kuuli tulituksen ääniä, jotka kestivät kaksi tai kolme minuuttia.

Muutaman sadan metrin päässä Bataclan-konserttisalista Rue de la Fontaine au Roi -kadulla asemiehet iskivät pizzerian terassille. Silminnäkijän mukaan ainakin viisi ihmistä kuoli automaattiaseilla ampuneiden hyökkääjien luoteihin.

Myös Rue Bichat -kadulla sijaitsevan kambodžalaisen ravintolan liepeillä tapahtui hyökkäys, jossa kuoli ainakin 14 ihmistä ja useita haavoittui vakavasti. Paikalla olleet ihmiset kertoivat kuulleensa automaattiaseiden sarjatulitusta.

Sotilaita kutsuttu apuun

Hollande on julistanut Ranskaan kansallisen hätätilan ja sanonut, että maan rajat suljetaan. 1 500 sotilasta on kutsuttu Pariisiin poliisin tueksi.

Ranskalaiset viranomaiset ovat käskeneet ihmisiä pysymään sisätiloissa, kertoo BBC. Ranskan ulkoministeriö sanoo, että maan lentokentät pysyvät auki ja juna- ja lentoliikenne jatkuu.

Hollande kutsuu tapahtumia ennennäkemättömiksi terrori-iskuiksi. Hän sanoo, että Ranska on säälimätön hyökkääjiä kohtaan.

Terrorismin tutkija Leena Malkki Helsingin yliopistosta arvioi, että iskujen taustalla on todennäköisesti jokin ääri-islamistinen verkosto tai järjestö.

Pariisilaiset sairaalat ovat vedonneet ihmisiin, jotta nämä kävisivät luovuttamassa verta iskussa haavoittuneille.

Mahdollisista suomalaisuhreista ei vielä tietoa

Suomen ulkoministeriön mukaan mahdollisista suomalaisuhreista ei tässä vaiheessa ole tietoa. Suomalaisuhrien mahdollisuutta ei silti vielä voi sulkea pois, ministeriöstä kerrotaan.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tuomitsee jyrkästi Ranskan terrori-iskut. Hän on lähettänyt surunvalittelunsa Ranskan presidentille François Hollandelle.

Pääministeri Juha Sipilä sanoo Twitterissä olevansa järkyttynyt Pariisin iskuista. Sisäministeri Petteri Orpo kirjoitti Twitterissä, että Suomi nostaa valmiustasoa Pariisin terrori-iskujen vuoksi.

Useiden eri valtioiden ja kansainvälisten järjestöjen johtajat ovat ilmaisseet järkytyksensä iskuista.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on kutsunut Pariisin hyökkäyksiä iskuksi kaikkea ihmisyyttä vastaan. Hän lupasi tehdä kaikkensa, jotta syylliset saadaan oikeuteen.

Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoo olevansa järkyttynyt iskuista. Venäjän presidentti Vladimir Putin on lähettänyt surunvalittelunsa presidentti Hollandelle ja kaikille ranskalaisille.

Muslimimaailman yksi johtavista teologisista yliopistoista al-Azhar tuomitsi iskun myös. Al-Azharin johtaja Ahmed al-Tayyeb kehotti maailmaa yhdistymään tätä "hirviötä" vastaan.