Terrorismitutkija: Pariisin terrori-iskut viittaavat ääri-islamistiseen verkostoon

Ranskassa terrori-iskujen estämistä vaikeuttaa se, että maassa on paljon seurattavia henkilöitä, sanoo terrorismitutkija Leena Malkki.

Ulkomaat
Leena Malkki
Terrorismitutkija Leena Malkki.Yle

Pariisin terrori-iskujen taustalla on todennäköisesti jokin verkosto tai järjestö, arvioi terrorismitutkija Leena Malkki Helsingin yliopistosta.

– Mutta selvästi sellainen verkosto, jonka suhteen on turvallisuusviranomaisten piirissä tehty virhearvio, Malkki sanoo.

Sen perusteella, mitä tämänkaltaisten iskujen taustalta on aiemmin paljastunut, Pariisin iskut viittaavat ääri-islamistiseen, jihadistiseen toimintaan, Malkki arvioi.

– Tämän mittakaavan iskuissa on yleensä pidemmällä tähtäimellä selvinnyt myös yhteys isompien jihadistijärjestöjen johtoon.

Malkin mielestä ei ole sinänsä yllättävää, että tällaiset iskut tapahtuvat juuri Ranskassa.

Hänen mukaansa Ranskassa on kenties pisimpään Euroopassa ollut väkivaltaista, jihadistista toimintaa. Tänä vuonna maassa on paljastunut useita pienempiä iskusuunnitelmia.

Ranskassa paljon seurattavia henkilöitä

Malkin mukaan Euroopan turvallisuusviranomaiset seuraavat nyt aiempaa herkemmin kaikkea ääri-islamistista liikehdintää, mutta työmäärä on jokaisessa maassa valtava.

Ranskassa terrorismintorjuntaa vaikeuttaa se, että maassa on paljon jihadistiverkostoja ja seurattavia henkilöitä. Siksi priorisointia on pakko tehdä, Malkki sanoo.

Malkki kertoo, että Ranskan viranomaiset olivat ennalta tunnistaneet satiirilehti Charlie Hebdon toimitukseen tammikuussa hyökänneet miehet henkilöiksi, joilla saattaisi olla kiinnostusta terrori-iskujen tekemiseen.

– Mutta myöhemmin oli tehty arvio, etteivät he ole henkilöitä, jotka pitäisi priorisoida sillä tavalla, että heitä pitäisi erityisesti seurata.

Iskut ruokkivat pakolaiskeskustelua

Malkki uskoo Pariisin terrori-iskujen ruokkivan keskustelua siitä, mitä Euroopan pakolaiskriisi voi tuoda mukanaan, vaikka iskuilla ei välttämättä ole mitään yhteyttä pakolaisiin.

Tutkijan mukaan Euroopan poliittinen ilmapiiri on tällä hetkellä vastaanottavainen terrori-iskulle ja järkyttymään siitä.

– Tällä hetkellä on kyllä loistava kaikupohja saada huomiota ja saada aikaan poliittisia vaikutuksia, valitettavasti.