1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Näkökulma: Kuinka paljon Pariisi voi kestää?

Jaksavatko pariisilaiset vielä pysyä yhtenäisinä ja pelottomina, vai sulkeutuuko kaupunki, ehkä Ranskakin, kysyy Ylen Pariisin-avustaja Annastiina Heikkilä.

Kuva: Yle

Olin eilen illalla matkalla Pariisin keskustasta sijaitsevasta ravintolasta kotiin, kun kännykkä rupesi piippaamaan ja hälytysajoneuvojen sireenit ulvomaan. ”Useita kuolonuhreja vaatineita ampumavälikohtauksia eri puolilla kaupunkia”, kertoivat ensi tiedot.

Kiirehdin kotiin seuraamaan uutiskanavia. Joka ikinen matkalla kohtaamani pariisilainen oli liimautunut tuijottamaan älypuhelintaan, epäuskoinen ilme kasvoillaan. Tilanteen vakavuus selvisi, kun rynnäkkökiväärein varustautuneet poliisit kehottivat kaikkia ulkona olijoita menemään juosten kotiin.

Sitten alkoivat tekstiviestit risteillä, kun ihmiset ryhtyivät selvittämään tuttaviensa sijaintia ja hengissä oloa. ”Käsittämätöntä.” ”Sanat eivät riitä.” ”Taas!” ”Ei voi olla.” Viestit kertoivat kauhusta ja kertakaikkisesta tyrmistyksestä.

Terrori-iskujen uhriluku on yhä epäselvä, mutta kyseessä on joka tapauksessa viime tammikuun hyökkäyksiä moninkertaisesti verisempi terroritekojen sarja. Koordinoitujen iskujen järkyttävyyttä lisää se, että ne tapahtuivat perjantai-iltana keskellä vilkkainta Pariisia ja tappoivat pääosin nuoria, iloista iltaa viettäneitä ranskalaisia.

Se, mikä on pariisilaisten vastaus tähän raukkamaiseen hyökkäykseen, jää nähtäväksi

Pystyvätkö Pariisi ja pariisilaiset enää toipumaan tästä? Näemmekö tammikuun kaltaisen, demokratiaa ja sananvapautta korostavan kansanliikkeen? Jaksavatko pariisilaiset vielä pysyä yhtenäisinä ja pelottomina, vai sulkeutuuko kaupunki, ehkä Ranskakin? 

Lauantain sarastaessa pariisilaiset yrittävät vasta ymmärtää, mitä illan ja yön tunteita oikein on tapahtunut. Moni on viettänyt unettoman yön ja odottanut tietoa läheistensä olinpaikasta kännykkä korvalla.

Toistaiseksi Ranskan presidentti François Hollande on määrännyt rajatarkastusten palauttamisen maan rajoille. Lisäksi presidentti on julistanut maahan hätätilan eli esimerkiksi kaikki koulut, museot, kirjastot, ruokatorit ja muut julkiset tilat on suljettu.

Tänään kaupunki on siis hiljaa. Nyt ollaan shokissa, sitten surraan.

Se, mikä on pariisilaisten vastaus tähän raukkamaiseen hyökkäykseen, jää nähtäväksi.