1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Ulkomaat

Tuomioja: Pariisin iskun takana todennäköisesti Isis

Entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja toteaa, ettei perjantain terrori-iskuissa ole kyse vain Pariisista vaan koko maailman tilasta. Iskun tekijäksi Tuomioja arvelee terroristijärjestö Isisiä.

Erkki Tuomioja

Ylen erikoislähetyksessä vieraillut kansanedustaja, entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) sanoo, ettei Pariisin terrori-iskuissa ole kyse ainoastaan Ranskan kohonneesta uhkatasosta. Tuhoisia terrori-iskuja on tapahtunut viime kuukausina sekä Euroopassa että muualla maailmassa.

– Esimerkiksi Beirutin pommi-iskuissa kuoli tällä viikolla 40 ihmistä, Tuomioja sanoo.

Beirutin iskun tekijäksi ilmoittautui terroristijärjestö Isis. Tuomioja arvelee sen olevan myös Pariisin iskujen takana.

– Todennäköistä on, että kyseessä on Isis. Tässä on ollut paljon ihmisiä valmistelemassa ja suunnittelemassa, ja turvallisuuskoneisto on yllätetty täysin.

Tuomioja ei halua vielä arvioida, ovatko tekijät sanoja kuin tammikuun iskussa pariisilaisen Charlie Hebdo –satiirilehden toimitukseen.

– Saattaa olla, että takana on samanlaisen ajatusmaailman edustajia. Se on jopa todennäköistä. Varmuutta tästä ei vielä kuitenkaan ole, Tuomioja sanoo.

Kriisin ratkaisemiseksi lisää valtioiden ja kansalaisjärjestöjen yhteistyötä

Tuomiojan mukaan oleellista iskuihin reagoinnissa on, miten kansainvälinen yhteisö pystyy lisäämään yhteisiä ponnistuksia terrorismin torjumiseksi.

– Meillä ei ole sitä mahdollisuutta, että rajoja suljettaisiin. Kaikki mitä voidaan tehdä tätä vastaan, täytyy tehdä mahdollisimman laajalla yhteistyöllä, Tuomioja toteaa.

Hänen mielestään Euroopan maat eivät voi laskea itseään ulos uhkatilanteesta, vaikka isku tapahtui nyt Ranskassa.

– Ranska on ollut aktiivisesti tukemassa Isisin vastaisat taistelua. Mutta niin ovat useimmat muutkin Euroopan maat. Ei tässä kukaan ole sivullinen tai puolueeton, Tuomioja sanoo.

Konkreettisten terrorisminvastaisten toimien ohella Tuomioja perää myös kansalaisjärjestöiltä tiiviimpää yhteistyötä. Tämän onnistumisella on selkeä vaikutus myös Suomen turvallisuustilanteeseen.

– Pitää luoda olosuhteet, jossa ihmiset eivät ryhdy näin äärimmäisiin tekoihin. Ihmiset pitää integroida paremmin yhteiskuntaan, Tuomioja sanoo.

Europpaa on edelleen moneen muuhun maanosaan verrattuna turvallinen, Tuomioja muistuttaa.

– Tällaisten tapausten vaikutusta täytyy hyödyntää siten, että ryhdytään aktiivisesti toimiin konfliktien lopettamiseksi. Kansalaisjärjestöjen pitää myös ryhtyä tiivimpään yhteistyöhön, Tuomioja toteaa.