Pariisin terrori-iskut järkyttävät mikkeliläisiä – "Vaikealta näyttää iskujen estäminen"

Ihmiset Mikkelin torilla osasivat odottaa, että jossain päin Eurooppaa tapahtuu terrori-isku. Moni pohtii nyt, voisiko vastaavaa tapahtua Suomessa.

terrorismi
Mies Mikkelin torilla.
Mika Rohunen on kokenut Pariisin-kävijä. Hänelle Pariisin terrori-isku oli raskas uutinen.Tuukka Lukinmaa / Yle

Mika Rohunen

– Aika raskaasti otin tämän, koska olen innokas Pariisin- ja Ranskan-kävijä. Oikeastaan ei ollut yllätys, että jotain tällaista sattui. Se huolestuttaa, että Ranskassakin on korkea valmiustila ja heti lentokentällä ovat poliisit ja viranomaiset vastassa kovat piipussa. Silti tässä onnistuttiin. Eihän siitä ole edes kovin pitkä aika, kun Ranskassa edellisen kerran tehtiin terrori-isku. Aika vaikealta näyttää tällaisten iskujen estäminen.

– Jonkin verran huolestuttaa tietysti Suomenkin osalta, kun tänne tulee paljon ihmisiä. Kuinka paljon siellä on joukossa ihmisiä, jotka haluaisivat tehdä jotain vastaavaa? En kuitenkaan usko, että Suomeen kohdistuu sellaista mielenkiintoa kuin Euroopan suuriin miljoonakaupunkeihin. Luotan periaatteessa, että Suomen viranomaiset eivät ole sinisilmäisiä asian suhteen. Voi kuitenkin olla, että heillä ei ole kokemusta tarpeeksi terrorismin torjunnasta

Tuula Partanen

– Ainahan se on yllätys, kun tällaista tapahtuu, mutta toisaalta on ollut aavistettavissa, että iskuja tulee. Kyllähän sitä miettii, että voisiko Suomessa tapahtua jotain vastaavaa.

– Täytyy vain luottaa viranomaisiin, mutta aika taitavia ja hyvin organisoituja nämä terroristijärjestöt tuntuvat olevan. Kun näitä on niin usein ollut, niin kyllä Suomessakin vähän pelottaa, että koska meillä tapahtuu jotain samanlaista.

Marja-Liisa Valjakka

– Minä olen kyllä huolissani Suomesta. Ei tämä ole mikään lintukoto. Viranomaisten on tietysti pakko rauhoitella suomalaisia ja vakuuttaa olevansa valmiudessa. Eiväthän he voi alkaa lietsomaan pelkoa, vaan he tietysti vakuuttavat kansalaisille, että olkaa rauhassa.

– Minusta olisi kyllä hyvä, että Euroopassa ja Suomessa pantaisiin rajoilla ovet vähän pienemmälle. Minusta se olisi ihan asiallista toimintaa.

Jani Lastuniemi

– Tosi pahalta ja kamalalta tuntuu. Näitä on ollut viime aikoina ihan liikaa. Ainahan tällainen yllätys, mutta toisaalta näitä on ollut niin paljon, että kohta ei jaksa edes yllättyä. Siltähän se näyttää, että viranomaiset eivät näitä oikein pysty estämään. Jotain täytyisi kuitenkin keksiä, että näitä ei tulisi enää.

– Onhan meillä ollut näitä kouluampumisia täälläkin, mutta ei toistaiseksi vastaavanlaisia terrori-iskuja. Tosi vaikea kysymys, pitäisikö rajoja laittaa Euroopassa kiinni. Minusta periaatteessa yhteiskunnan pitäisi perustua avoimuudelle. Estäisikö rajakontrollin lisääminen näitä tekoja? En tiedä.

Raija Heikkinen

– Tosi järkyttävää, kun tällaista tapahtuu. En osannut lainkaan odottaa tällaista. Toivottavasti täällä Suomessa ei satu mitään, mutta totta kai se huolestuttaa, kun tällaisia on niin vaikeaa estää. Saa nähdä, miten meidän käy.