Analyysi: Pariisin iskut – miksi juuri Ranska?

Isku eurooppalaisen poliittisen ja sotilaallisen mahdin pääkaupunkiin kääntää katseet Euroopan naapurissa ammottavaan haavaan. Vastaus saattaa löytyä Irakista ja Syyrian sisällissodasta, kirjoittaa Ylen ulkomaantoimituksen päällikkö Elina Ravantti.

Ulkomaat
Elina Ravantti
Yle

Perjantai vähän iltayhdeksän jälkeen. Viikko on takana, on aika rentoutua. Niinhän ihmiset eri puolilla maailmaa elävät. Siihen kohtaan terrori-iskun tekijät Pariisissa iskivät.

Lauantaina iltapäivällä iskujen tekijäksi ilmoittautui terroristijärjestö Isis – sama, johon Ranskan presidentin Francois Hollandenkin vahvin epäilys kohdistui.

Olipa iskujen tekijä Isis tai joku muu, viesti on selvä: mahdollisimman suuren pelon aiheuttaminen kajoamalla tavallisiin kansalaisiin ja heidän arkiseen elämäänsä.

Tekijät haluavat saada ihmiset eri puolilla Eurooppaa ajattelemaan, ettei kukaan ole turvassa. He yrittävät horjuttaa demokratiaa osoittamalla sormella, etteivät viranomaiset ja poliittiset päättäjät pysty suojelemaan kansalaisia. He tahtovat, että ihmiset alkavat epäillä toisiaan ja kaikkia tuntemattomia.

Ranska on Ison-Britannian ohella Euroopan sotilaallinen voimavaltio. Sen tiedustelutoiminta on myös erittäin kehittynyttä. Silti iskijät yllättivät. Tätä ruoditaan Ranskassa ja sen eurooppalaisten kumppanien kesken taatusti tarkoin.

Jos Isis osoittautuu terrori-iskun tekijäksi, isku on viesti myös Ranskan hallitukselle sen osallistumisesta Syyrian sodan lopetusyrityksiin ja Isisin heikentämiseen Irakissa. Ranska on hyökännyt ilmasta Isisin taistelijoita vastaan Irakissa viime vuodesta lähtien. Syyria on ollut presidentti Hollandelle hankalampi kohde.

Ranskan presidentti päätti syyskuussa vuoden empimisen jälkeen, että Ranskan hävittäjät alkavat pommittaa Isisin taistelijoita Syyriassa Yhdysvaltain rinnalla.

Hollande pelkäsi, että Isisiä vastaan iskeminen vahvistaisi Syyrian hirmuhallitsijan, presidentti Bashar al- Assadin asemaa ja vaikeuttaisi sodan lopettamisyrityksiä. Euroopan pakolaiskriisin kärjistyminen tänä syksynä sai Ranskan presidentin muuttamaan mielensä. Suurin osa Eurooppaan tulijoista on peräisin Syyriasta.

Ranska on ollut aktiivinen Syyrian sodassa myös poliittisesti. Se osallistui lokakuun lopussa Wienin neuvotteluihin, joissa Yhdysvallat, Venäjä, Iran ja useat muut maat hahmottelivat askelmerkkejä tulitauon saavuttamiseksi Syyriaan. Tapaaminen oli merkittävä, mutta ratkaisua ei löytynyt.

Erimielisyyttä on etenkin siitä, pitäisikö presidentti al-Assadin erota tehtävästään. Ulkoministerit jatkavat neuvotteluja Wienissä tänään samaan aikaan, kun Pariisissa yritetään ymmärtää, miksi pitkälti yli sadan ihmisen piti kuolla.

Monet Ylen Pariisissa tapaamat kaupunkilaiset sanovat, etteivät he aio antaa pelolle periksi. Rock-konsertit ja jalkapallo-ottelut ovat pariisilaisten viikonlopun ohjelmassa tulevaisuudessakin. Jos pelolle antaa vallan, terroriteon tekijät ovat voittaneet. Sitä Euroopassa ei halua kukaan.

Muutettu klo 14.38: terroristijärjestö Isis ilmoitti tehneensä Pariisin iskut.

Kirjoittaja on Ylen ulkomaantoimituksen päällikkö