Lieksan kirjaston paluumuutto loppusuoralla – takana kipeitä raajoja ja pölyisiä kirjoja

Lieksan kirjasto on ollut evakossa remontin vuoksi noin puolitoista vuotta. Nyt peruskorjaus on viimeistelyä vaille valmis ja kirjasto voidaan avata joulukuun alkupuolella. Jo tähän mennessä muutto on vaatinut muun muassa noin 100 000 kirjan puhdistamisen.

kirjat
Lieksan kirjaston peruskorjaus on loppusuoralla.
Pekka Sivukari / Yle

Lieksan kirjaston asiakkaat pääsevät asioimaan muutaman viikon kuluttua takaisin varsinaiseen kirjastoonsa, sillä pääkirjaston peruskorjaus on jo lähes valmis. Sisustusmateriaalit ovat entistä vaaleampia ja valaistus nykyaikainen.

Työtä on riittänyt tähän mennessä niin väliaikaisiin tiloihin siirryttäessä, kuin nyt uusiin tiloihin palatessa.

Kirjaston kirjat ovat vuosien myötä pölyttyneet, joten edessä oli varsinainen siivouksen suururakka ennen uusiin ja puhtaisiin tiloihin paluuta.

– Noin 100 000 kirjaa on kaiken kaikkiaan puhdistettava. Pääosa kirjoista on jo puhdistettu, imuroitu ja pyyhitty. Jäljellä on vielä noin 200 hyllymetriä varastossa olleita kirjoja, huokaisee kirjastotoimenjohtaja Lea Tserni-Puittinen.

Aivan kaikkia kirjoja ei ole vielä sittenkään puhdistettu, sillä joitakin kymmeniä tuhansia niteitä on koko ajan lainassa.

Olkapäät ovat paukkuneet ja polvet notkuneet.

Lea Tserni-Puittinen

– Se on ollut raskas urakka, Se on vienyt voimia. Olkapäät ovat paukkuneet ja polvet notkuneet, naurahtaa Tserni-Puittinen.

Kirjat palautuvat nyt oikeille paikoilleen, uusiin ja jopa entistä vaaleampiin hyllyihinkin.

Lainasakoista ei tarvitse huolehtia

Vaikka kirjojaan ei pääsekään palauttamaan kirjastoon sisälle vielä vähään aikaan, niin asiakkaiden ei kannata olla huolissaan.

Noin 100 000 kirjaa on kaiken kaikkiaan puhdistettava.

Lea Tserni-Puittinen

- Täällä Urheilukadulla on otettu nyt käyttöön pääovessa oleva palautusluukku. Kirjasto hoitaa, että eräpäiviä siirretään joulukuun 17. päivälle. Myöhästymismaksuja ei peritä, vakuuttaa kirjastotoimenjohtaja.

Lieksan kirjastossa on sisustusta ja toimintoja muutettu asiakkaiden toiveiden mukaan. Muun muassa nuorille on laitettu oma nurkkaus, jossa on suuri näyttö pelaamista varten.

Kirjastossa on nyt sisääntuloaulan yhteydessä myös maksullinen kahviautomaatti asiakkaita varten. Uutta on myös asiakkaiden käyttöön tarkoitettu kirjojen palautusautomaatti.