1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pariisissa matkalla oleva suomalaisnainen: "Oli pelottavaa odottaa, mitä tapahtuu seuraavaksi"

Tunnelma Pariisissa on järkyttynyt ja hämmentynyt, kertoo kaupungissa matkalla oleva Jonna Imeläinen. Turistien suosimassa kaupungissa tapahtuneet terrori-iskut vaikuttavat myös monen matkustajan elämään.

Aseistautuneet poliisit partioivat Notre Damen katetdraalin luona Pariisissa 14. marraskuuta. Kuva: Ian Langsdon /EPA

Lappeenrantalainen Jonna Imeläinen oli Pariisissa ulkona perjantai-iltaisten terrori-iskujen aikaan. Imeläinen saapui Pariisiin eilen iltapäivällä viettääkseen kaupungissa pitkän viikonloppuloman äitinsä, tätinsä ja sisarustensa kanssa.

Oli pelottavaa vain odottaa, että mitä tapahtuu seuraavaksi.

Jonna Imeläinen

Ensimmäiset tiedot iskuista Imeläinen sai illalla palattuaan latinalaiskorttelissa Notre Damen katedraalin vieressä sijaitsevalle asunnolle, jossa hän matkaseurueineen majoittuu loman ajan. Yksi perjantai-iltaisista terrori-iskuista tehtiin vain 1,5 kilometrin päässä heidän asunnoltaan.

– Oli pelottavaa vain odottaa, että mitä tapahtuu seuraavaksi, Imeläinen kertaa eilisiltaisia tunnelmia.

– Ensin tiedotusvälineistä tuli tietoja, että kuolleita olisi vain muutama, mutta ihmettelimme, kun hälytysajoneuvoja kulki niin paljon, Imeläinen kertoo.

Imeläisen mukaan hälytysneuvojen sireenit sekä helikopterien äänet kuuluivat läpi yön heidän kattohuoneistoonsa. Surutunnelma näkyi eilisiltana myös pariisilaisasunnoissa.

– Meillä on ullakkohuoneisto, josta näkee tämän kadun. Kynttilät paloivat monen asunnon ikkunalla.

Päällimmäisinä suru ja huojennus

Seurueen tarkoitus oli viettää unelmien Pariisin-loma. Perjantaina he ehtivät vierailla Notre Damen katedraalissa ja lauantaiksi he olivat varanneet liput taidemuseo Louvreen.

– Julkiset rakennukset ja suuremman kaupat on nyt suljettu, Imeläinen kertoo.

Järkytys ja hämmennys on täällä läsnä.

Jonna Imeläinen

Päällimmäisenä hänellä ei kuitenkaan ole harmitus matkasuunnitelmaan tulleista muutoksista, vaan huojennus omasta selviämisestä sekä suru ja myötätunto kuolleiden, haavoittuneiden sekä heidän omaistensa puolesta.

– Olo on tosi onnekas, että päädyimme eilisiltana olemaan Seinen eteläpuolella ja vietimme illan kävelemällä Seine-joen vartta.

Lauantaiaamuna Imeläinen kertoo käyneensä parin sadan metrin päässä sijaitsevassa lähikaupassa ja täyttäneensä ulkoministeriön pyytämän matkustusilmoituksen.

Imeläinen kertoo matkustaneensa paljon, mutta ei olisi osannut odottaa Pariisissa tapahtuvan sitä, mitä nyt tapahtui.

Hänen mukaansa hälytysajoneuvojen ääniä kuuluu Pariisissa yhä ja tunnelman kadulla on hiljainen.

– Järkytys ja hämmennys ovat täällä läsnä.