Jätkätkin jäälle - mikä toisi poikia taitoluistelun pariin?

Taitoluistelu opettaa harrastajalleen hyvät perusluistelutaidot, kikkoja ja temppuja, mutta laji kärsii aina vain poikapulasta. Pari vuotta sitten käynnistynyt Dudes on Skates -kampanja pyrkii houkuttelemaan uusia harrastajia taitoluistelun pariin. Tuloksia odotetaan vielä.

ilmiöt
Lapsia luistelemassa.
YLE / Kirsi Partanen

Luisteluharrastuksen voi aloittaa ohjatusti jo kolmivuotiaana. Silloin tärkeintä on ilo ja leikki.

Lahtelaiset luistelukoululaiset Helmi Vesanen ja Inkeri Laine osaavat jo tehdä piparkakkukuvioita jäällä.

– Ja osaan minä luistella jo takaperinkin, Inkeri kertoo.

Serkukset päättivät yksissä tuumin aloittaa luisteluharrastuksen. Päätös syntyi ystävänpäivänä.

– Helmi kertoi, että haluaa oppia luistelemaan ja ehdotti sitä Inkerille, siitä se lähti, kertovat äidit Maaret Vesanen ja Marika Laine.

Taitoja leikin varjolla

Lahden Taitoluistelijoiden 3 - 6 –vuotiaitten vastuuohjaaja Katrin Lehtinen kertoo, että tärkeintä pienten luistelijoiden opetuksessa on leikinomaisuus.

- Ensin kävellään jäällä ja sitä kautta lähdetään opettelemaan liukuja ja potkimista. Välillä leikitään eläimiä ja hippaa, tehdään jotkin ratoja ja sen sellaista. Sen kautta opitaan tasapainoa, pystyssä pysymistä ja ylös nousemista.

Meillä on vahva jääkiekkokulttuuri ja se vetää poikia puoleensa, vaikka moni luistelukoulussa aloittanut voisi pärjätä taitoluistelijana paremmin.

Maiju Kokkonen

Kolmikymmenpäisessä joukossa poikia on vain muutama. Pojille on 3 - 6 -vuotiaissa oma, Teräsmiesten ryhmä.

Aluksi jääharjoittelua on yksi, kaksi kertaa viikossa. Kun taidot karttuvat, harjoitusmäärät lisääntyvät ja kilpailutoiminta tulee harjoitteluun mukaan.

Pojat vähemmistönä

Poikien innostaminen taitoluistelun pariin ja pitäminen riveissä on lajille haaste. Se on ollut sitä jo kauan.

Seuroissa lajin parissa on Taitoluisteluliiton tilastojen mukaan n. 10 000 harrastajaa luistelukoululaisista aikuisiin. Luistelukoululaisia on tällä hetkellä n. 4 000, kilpaluistelijoita 5 400.

- Pojat ovat vähemmistönä. Heidän määränsä on pysynyt kilpapuolella pitkään 5 - 10 prosentissa kaikista harrastajista, kertoo koulutuspäällikkö Maiju Kokkonen Suomen Taitoluisteluliitosta.

Hyvästä luistelutaidosta on hyötyä myös jääkiekossa ja –pallossa.

- Meillä on vahva jääkiekkokulttuuri ja se vetää poikia puoleensa, vaikka moni luistelukoulussa aloittanut voisi pärjätä taitoluistelijana paremmin, Kokkonen harmitelee.

Ville Peltonen lainassa

Poikia lähdettiin innostamaan pari vuotta sitten lajin pariin Dudes on Skates -kampanjalla. Maiju Kokkosen mukaan on vielä liian aikaista sanoa, miten kampanja on purrut.

- Pojat ja tytöt harjoittelevat yleensä yhdessä mutta on tärkeää, että pojille järjestetään myös omaa, yhteistä toimintaa. Mukana toiminnassa on mm. maajoukkueluistelijoita ja muita esikuvia.

Kirkkaita, laajalti tunnettuja taitoluistelutähtiä, jotka toisivat lajin pariin uusia harrastajia, ei Suomessa ole tällä hetkellä.

- Miesluistelun taso maailmalla on todella korkea ja siihen, että meiltä olisi joku 10 parhaan joukossa, on vielä matkaa. Siilloin kolmos- ja neloshypyt pitää osata täysvarmasti, Kokkonen kertoo.

Sitä odotellessa Dudes on Skates –hankkellekin vetoapua on haettu ”kilpailijalta”. Nostetta poikien taitoluistelulle tuo mm. jääkiekkoilija Ville Peltonen.