Sipilä: Rajatarkastukset tilalle jos Schengen-sopimus ei toimi

Pääministeri Juha Sipilä on valmis palaamaan rajatarkastuksiin EU:n sisällä, jos rajavalvontaa ei saada ulkorajoilla toimimaan. Pariisin terrori-iskujen jälkeen rajavalvontaa on tehostettu eri puolilla unionia, myös Suomessa.

Pääministeri Juha Sipilä kommentoi Pariisin iskuja 14. marraskuuta.
Pääministeri Sipilä kertoo Pariisin iskujen tilanteesta ja rajavalvonnasta.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) mukaan Suomen turvallisuusarviota ei nosteta Pariisin terrori-iskujen seurauksena. Pääministeri Sipilän mukaan rajavalvontaa on tiukennettu ja poliisin valmiutta on nostettu heti iskujen jälkeen.

Pääministerin mukaan Pariisin iskut eivät suoraan vaikuta turvapaikanhakijoiden tilanteeseen. Suomi on kuitenkin valmis aloittamaan omien rajojen valvonnan ja rajatarkastukset, jos EU-maiden yhteinen Schengen-sopimusta ei saada toimimaan.

– Sopimus pitää saada kuntoon. Jos ei saada toimimaan, ilman muuta sitten tulee rajatarkastukset jäsenmaiden sisärajoille, Sipillä sanoo toimittajille pitämässään lyhyessä tiedotustilaisuudessa Parisiin iskujen tiimoilta valtioneuvoston linnassa.

Sisärajatarkastuksista on Sipilän mukaan alustava linjaus EU-maiden kesken ja siitä keskusteltiin viimeksi Maltan huippukokouksessa tällä viikolla.

Rajatarkastukset vaikeuttavat vapaata liikkuvuutta

EU-johtajat ovat havahtuneet kesän jälkeen ryöpsähtäneeseen turvapaikanhakijoiden määrään EU-alueen ulkopuolelta.

- Ulkorajavalvonnan pitää toimia, ja voimme tehdä palautuksia EU-maiden välillä, Sipilä kertoo toimivasta sopimuksesta.

EU- jäsenmaiden sisärajatarkastukset tarkoittavat yhden unionin keskeisen periaatteen, vapaan liikkuvuuden vaikeutumista jäsenmaiden välillä.  

Sipilän arvion mukaan Pariisin iskut eivät vaikuta Suomen turvapaikanhakijatilanteeseen.

– Turvapaikanhakijat ovat lähteneet näitä tilanteita pakoon, en näe suoraa yhteyttä tässä, Sipilä kommentoi.