1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pariisin terrori-iskut

Pariisin iskujen tekijöistä ensimmäisiä tietoja – poliisi tehnyt ratsioita Belgiassa

Poliisi on alkanut tunnistaa ensimmäisiä Pariisin iskujen tekijöitä. Pariisin syyttäjän mukaan yksi iskujen tekijöistä oli poliisin entuudestaan tuntema ranskalaismies. Yhden tekijän ruumiin läheltä on myös löytynyt Syyrian passi, jonka haltija on Kreikan mukaan kulkenut maan läpi lokakuussa.

Rikospaikkatutkijoita Bataclan-konserttipaikan edessä Pariisissa 14. marraskuuta. Kuva: Laurent Dubrule / EPA

Poliisi on alkanut tunnistaa Pariisin perjantaisten iskujen tekijöitä.

Uutistoimistojen ja ranskalaismedian mukaan yksi Bataclan-konserttisaliin iskeneistä terroristeista olisi tunnistettu hänen sormenjälkiensä perusteella. Pariisin syyttäjä Francois Molins vahvisti myöhemmin lauantaina, että mies oli Ranskan poliisin seuraama ja islamistiyhteyksistä tunnettu nuori ranskalaismies. Hänellä oli Molinsin mukaan rikosrekisteri, mutta hän ei ollut ollut vankilassa.

Uutistoimisto AP:n mukaan mies olisi räjäyttänyt itsensä konserttisalissa poliisin rynnäköityä sisään saliin. Hänen ei tiedetty syyttäjän mukaan kuuluvan mihinkään ryhmittymään.

Stade de France -stadionin lähellä itsensä räjäyttäneen terroristin ruumiin läheltä löydettiin Syyrian passi. Syyttäjä Molins vahvisti tiedotustilaisuudessaan, että passi kuului yhdelle hyökkääjistä. Hän ei ollut poliisin tuntema.

Ranskalaismediat ovat kertoneet lauantaina myös, että toisen itsemurhapommittajan ruumiin läheltä olisi löytynyt Egyptin passi.

Osa epäillyistä tullut mahdollisesti Kreikan kautta

Kreikan viranomaisten mukaan syyrialaisen passin haltija kulki Kreikan kautta lokakuussa.

– Passin haltijan henkilöllisyys tarkastettiin Leroksen saarella 3. lokakuuta Euroopan unionin sääntöjen mukaisesti, Kreikan poliisista vastaava apulaisministeri Nikos Toscas sanoi.

Toscas ei tiennyt tarkastivatko muiden maiden viranomaiset miehen henkilöllisyyttä tämän kulkiessa kohti Ranskaa.

Kreikan viranomaiset kertoivat lauantaina, että kaksi miestä, joita poliisi etsii yhteyksistä Pariisin iskuihin, rekisteröityivät turvapaikanhakijoiksi Kreikassa aiemmin tänä vuonna. Ranskan poliisi oli pyytänyt Kreikan viranomaisia tarkistamaan yhden miehen sormenjäljet ja passin ja toisen miehen sormenjäljet, sillä poliisi piti mahdollisena, että he olisivat rekisteröityneet Kreikassa turvapaikanhakijoiksi.

Poliisi tehnyt ratsioita Brysselissä

Ketään hyökkääjistä ei vielä ole virallisesti tunnistettu. Pariisin syyttäjä on aiemmin kertonut, että kahdeksan hyökkääjää on kuollut, heistä seitsemän olisi räjäyttänyt itsensä.

Lauantaiaamuna Pariisin syyttäjänviraston tiedottaja kertoi uutistoimisto AP:lle, että hyökkääjiä olisi edelleen karkuteillä. Asiasta ei kuitenkaan ole varmuutta.

Belgian oikeusministerin mukaan maan poliisi on tehnyt Brysselin ympäristössä useita ratsioita lauantaina ja pidättänyt enemmän kuin yhden ihmisen. Ratsioilla ja pidätyksillä on yhteys Ranskan iskujen tutkintaan.

Tekijät ehkä saaneet koulutusta Syyriassa

Uutistoimisto AP:n poliisilähteiden mukaan poliisin tärkein tutkimussuunta olisi tekijöiden yhteys Syyriaan. Poliisi uskoo, että tekijät ovat saattaneet saada koulutusta islamistien hallitsemilla alueilla maassa.

Poliisin mukaan tekijät vaikuttivat hyväkuntoisilta ja hyvin koulutetuilta. Todistajien mukaan tekijät olivat nuoria ja itsevarmoja.

Ilmeisesti yksi tai useampi hyökkääjä olisi huutanut ranskaksi, mikä saattaisi tarkoittaa, että he olisivat ranskalaisia. Viranomaiset toivovat sormenjälkien ja DNA-testien auttavan tekijöiden tunnistamisessa.

Silminnäkijöiden mukaan jotkut hyökkääjistä ajoivat belgialaisilla rekisterikilvillä varustetulla autolla.

Saksan poliisin pidättämällä miehellä yhteys Ranskaan?

Saksan poliisi pidätti marraskuun alussa Baijerin osavaltiossa miehen, jonka autosta löytyi räjähteitä, automaattiaseita ja revolvereita. Saksan sisäministeri Thomas de Maiziere sanoi lauantaina, että ei ole vielä varmaa, onko miehellä yhteys Pariisin iskuihin.

– Yhteys Ranskaan on olemassa, mutta ei ole vielä selvää, liittyykö se iskuihin, de Maiziere sanoi.