Wienin Syyria-neuvotteluissa osittainen sopu

Syyrian sisällissodan päättämisestä Wienissä neuvotelleet useiden maiden edustajat ovat päässeet sopuun vaaleihin tähtäävän siirtymäkauden aloittamisesta mahdollisimman pian. Presidentti Bashar al-Assadin kohtalosta ei päästy sopuun.

Ulkomaat
Syyria-neuvottelujen osapuolia kokouspöydän ympärillä Wienin Imperial-hotellissa.
Syyria-neuvottelujen osapuolia kokouspöydän ympärillä Wienin Imperial-hotellissa 14. marraskuuta.Hans Punz / EPA

Itävallan Wienissä Syyrian sisällissodan päättämisestä lauantaina käydyt neuvottelut ovat päättyneet. Kokouksen osallistujat sanovat päässeensä sopuun joistain asialistalla olleista asioista.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoivat kokouksen jälkeen, että siirtymähallitus pyritään nimittämään puolen vuoden kuluessa ja vaalit on tarkoitus pitää puolentoista vuoden kuluessa. Uusi perustuslaki olisi tarkoitus muotoilla samoin puolen vuoden kuluessa, kunhan siirtymäkauden hallituksesta on päästy sopuun.

Kerryn mukaan Syyrian hallituksen ja opposition tulisi aloittaa keskustelut vuodenvaihteeseen mennessä. Kerryn mukaan osapuolet pääsivät sopuun useista kohdista, joiden on tarkoitus vauhdittaa sisällissodan päättymistä.

Al-Assadin kohtalosta ei sopua

Kerryn mukaan osapuolet eivät päässeet sopuun Syyrian presidentin Bashar al-Assadin kohtalosta. Yhdysvallat ja muut länsimaat ovat vaatineet al-Assadin väistymistä ja sanoneet, ettei rauhanprosessia voida aloittaa, jos hän on edelleen vallassa.

Al-Assadin tukijat Iran ja Venäjä tukevat al-Assadin ehdokkuutta tulevissa vaaleissa. Kerryn mukaan hänen kohtalostaan on edelleen erimielisyyttä.

Lavrov sanoi olevansa eri mieltä siitä, että al-Assad olisi Syyrian kaikkien ongelmien syy. Hänen mukaansa Irakin ja Libyan esimerkit osoittavat, että valtionpäämiehen syrjäyttäminen ei ratkaise konflikteja.

Terroristijärjestöjen listasta vain osittainen sopu

Diplomaattien mukaan yksi suurimmista ongelmista neuvotteluissa on ollut terroristijärjestöjen listasta sopuun pääseminen. Tarkoituksena on ollut muodostaa lista siitä, mitkä Syyrian hallitusta vastustavat ryhmittymät luetaan terroristijärjestöiksi ja mitkä opposition edustajiksi, eli kuka voi ottaa osaa tulevaan poliittiseen prosessiin.

Tulitauon valvomiseen käytettävistä toimista osapuolet sanoivat päässeensä sopuun, mutta terroristiryhmien listasta ei päästy yhteisymmärrykseen muuten kuin Isisin ja al-Qaidaan liittyvien ryhmien osalta.

Suurin osa neuvottelujen osapuolista oli Lavrovin mukaan välittömän tulitauon kannalla.

"Kellään ei ole harhaluuloja prosessin vaikeudesta"

Euroopan unionin ulkopoliittinen edustaja Federica Mogherini sanoi, että prosessi Syyrian sisällissodan päättämiseksi voi nyt alkaa. Hänen mukaansa EU:n ulkoministerit keskustelevat asiasta maanantaina Brysselissä.

Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier sanoi, että kokouksen osapuolet olivat päättäneet aloittaa välittömästi keskustelut Syyrian oppositioryhmien kanssa.

Steinmeierin mukaan vaalit olisi tarkoitus pitää puolentoista vuoden kuluessa, mutta "että kenelläkään ei ole harhaluuloja siitä, kuinka vaikeaa sen toteuttaminen on".

Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius lähti kokouksesta ennen sen päättymistä osallistuakseen Ranskan hallituksen kokoukseen Pariisissa koskien perjantaisia terrori-iskuja.

Neljännesmiljoona kuollutta

Lähes 20 maan ja Euroopan unionin edustajat neuvottelivat nyt toista kertaa Syyrian sisällissodan päättämisestä Wienissä. Mukana olivat EU:n lisäksi muun muassa Venäjä, Iran, Yhdysvallat, Ranska, Saksa, Britannia ja useat Persianlahden alueen maat.

Syyrian hallituksen tai oppositioryhmien edustajia ei ollut mukana neuvotteluissa.

Osapuolten on tarkoitus kokoontua uudelleen keskustelemaan edistyksestä noin kuukauden kuluessa.

Syyrian sisällissota on kestänyt lähes viisi vuotta ja siinä on kuollut yli 250 000 ihmistä. Noin 11 miljoonaa on joutunut jättämään kotinsa.

Lähteet: Reuters, AP, AFP, Tass