Hillary Clinton: Turkin ja Persianlahden valtioiden valittava puolensa islamistien vastaisessa taistelussa.

Vuorokausi Pariisin terrori-iskujen jälkeen Yhdysvaltain demokraattisen puolueen kolme presidenttitarjokasta aloittivat toisen vaaliväittelynsä puhumalla Yhdysvaltojen roolista Lähi-idän levottomuuksissa.

Yle maailmalla
Hillary Clinton
Yhdysvaltojen ulkoministeri Hillary Clinton Turkissa.Tolga Bozoglu / EPA

Vahvimman ja ulkopoliittisesti kokeneimman ehdokkaan Hillary Clintonin mielestä islamistien vastainen taistelu ei ole yksin Yhdysvaltojen tehtävä.

Clinton vaati heti alussa, että Turkin ja Persianlahden valtioiden olisi ratkaistava kantansa ja lähdettävä selkeästi mukaan islamistien nujertamiseen.

Clinton myös haluaa, että kongressi laittaisi ajantasalle valtuudet, kuinka Yhdysvallat voi taistella terrorismia vastaan. Hän ei yksilöinyt vaatimusta.

Kakkosena oleva ehdokas Bernie Sanders laittoi Clintonin tiukille, kun hän puuskahti, että Yhdysvaltain hyökkäys Irakiin vuonna 2003 pisti liikkeelle Lähi-idän nykyisen myllerryksen. Clinton kiisti väitteen.

Sanders muistuttaa jokaisessa keskustellussa, että hän vastusti hyökkäystä Irakiin, toisin kuin Clinton, joka äänesti sen puolesta. Clinton on katunut ratkaisuaan. Clinton sanoi nytkin, että silloin ratkaisu oli perusteltavissa.

Marylandin entinen kuvernööri Martin O’Malley puolestaan oli sitä mieltä, että Yhdysvallat on vahvimmillaan, kun se asettuu pahaa vastaan.

Wall Streetin valta vaalitaistossa

Hillary Clinton joutui myös vastaamaan sekä CBS-kanavan juontajan että jälleen Bernie Sandersin kysymyksiin, miksi Wall Streetin rahamaailma tukee Clintonin vaalikampanjaa.

Clinton on kerännyt valtavan vaalikassan ns. super-PAC:n avulla, johon liike-elämä voi laittaa käytännössä rajattomia summia. Clinton selitti, että yli puolet vaalikassasta tulee naisilta ja pieninä lahjoituksina.

Hän sanoi käyvänsä kaikkien rahalaitosten ylivaltaa vastaan, jos tulee valituksi.

-En puutu pelkästään suurpankkien toimintaan, tulen käymään läpi kaikkien pankkien vallankäytön.

Kaksituntinen vaaliväittely käytiin Des Moinessa, Iowassa. Presidenttikisan ensimmäiset esivaalit järjestetään Iowassa tammi-helmikuun vaihteessa.