Yle Pariisissa: Tunnelma edelleen hyvin pelokas

Ylen Pariisissa olevan toimittajan Annastiina Heikkilän mukaan Eiffel-torni pysyy mustana vielä useita päiviä. Eiffel-tornin lisäksi myös muut julkiset monumentit, museot ja esimerkiksi ruokatorit pysyvät kiinni myös tänään sunnuntaina.

Pariisin terrori-iskut
Eiffeltornin valot on sammutettu ja poliiseja on vartiossa.
Eiffel-tornin valot on sammutettu ja poliiseja on vartiossa.Malte Christians / EPA

Ylen Pariisissa olevan toimittajan Annastiina Heikkilän mukaan tunnelma kaupungissa on edelleen hyvin pelokas. Heikkilän mukaan kaikki auki olevat metroasemat olivat eilen lauantaina illalla aivan hiljaisia.

Myös muutamien auki olevien baarien terassit olivat hänen mukaansa tyhjiä.

– Eilen illalla sain puheluita tutuilta, jotka asuvat lähellä Eiffel-tornin korttelia, missä oli käynnissä iso poliisioperaatio. Valtavasti ambulansseja ja poliisiautoja. Siellä pelättiin, että oli käynnissä taas jonkinlainen aseellinen hyökkäys, Heikkilä kertoo.

Tapaus osoittautui kuitenkin vääräksi hälytykseksi.

– Mutta [tapaus] kuvaa varotoimien laajuutta ja myös ihmisten pelkoa siitä, että jotain uutta vielä sattuisi, hän jatkaa.

Pariisissa ja eri puolilla Ranskaa partioi tuhansia sotilaita ja poliiseja. Hallituksen mukaan sotilaita jalkautetaan kadulle vielä 3 000 lisää alkuviikkoon mennessä, Heikkilä kertoo.

Hyökkääjillä samanlaiset pommivyöt

Heikkilän mukaan nyt tiedetään, että Pariisin iskuista vastasi kolme koordinoitua terroristien ryhmää. Ryhmät toteuttivat iskut samaan aikaan eri puolilla kaupunkia.

– Pariisin syyttäjä on kertonut, että kaikilla tekijöillä oli tismalleen samanlaiset pommivyöt ja samanlaiset konetuliaseet.

Heikkilän mukaan sunnuntain vastaisena yönä on myös kerrottu hyökkääjien muutamien lähiomaisten kuulusteluista ja pidätyksistä.

Myös Belgiassa on pidätetty useita ihmisiä Pariisin-iskuihin liittyen. Poliisi epäilee, että osa iskuihin osallistuneista olisi mahdollisesti paennut Belgiaan.