Pariisin iskut romuttamassa Schengenin sopimusta – Passintarkastukset voivat piankin palata EU:n sisärajoille

EU:n sisärajoilla rajaviranomaiset eivät tällä hetkellä saa tehdä pistotarkastuksia kuin kriisitilanteissa. Tähän voi tulla muutos nopeastikin, toteaa sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg. EU:n sisä- ja oikeusministerit käsittelevät Pariisin iskujen vaikutuksia ensi perjantaina hätäkokouksessa.

Ulkomaat
Päivi Nerg
Päivi NergYle

Paine rajoittaa EU:n sisäistä vapaata liikkuvuutta, ja sitä sääntelevää Schengen-sopimusta on kasvanut pakolaiskriisin myötä.

Rajatarkastukset EU:n sisärajoilla ovat keino, johon voidaan turvautua vain poikkeustilanteessa. Ruotsin tapaan eräät EU-maat ovat palauttaneet tarkastukset sisäiseen turvallisuuteen ja järjestykseen vedoten.

Suomi sen sijaan aloitti pistotarkastusten tekemisen sisärajoilla Pariisin iskun jälkeen.

Pistotarkastuksissa rajavartijat saavat tarkistaa henkilöiden passit ja muut matkustusasiakirjat. Mikäli ne eivät ole kunnossa, henkilö voi silti hakea turvapaikkaa Suomesta. Muita kuin turvapaikkaa hakevia ei päästetä rajan yli Suomeen ilman asianmukaisia asiakirjoja.

Rajatarkastukset takaisin

Nyt paine on kova pistotarkastusten palauttamiseksi pysyvästi EU:n sisärajoille. Sisäministeriön kansliapäällikön Päivi Nergin mukaan Pariisin iskut ovat muuttaneet tilanteen.

– Uskon, että joudumme hyvinkin nopeasti tekemään ratkaisuja EU:n sisällä. Pariisin iskut ovat nopeuttaneet keskustelua siitä, millä tavalla EU pystyy palauttamaan rauhan ja kontrollin tähän turvapaikanhakijavyöryyn.

EU-maiden sisä- ja oikeusministerit pitävät ensi perjantaina ylimääräisen kokouksen, jota Ranska pyysi koolle Pariisin iskujen vuoksi.

Nergin mukaan Suomen viranomaiset ovat varautuneet palauttamaan sisärajakontrollit.

– Seuraamme hyvin tarkasti mitä eri EU-maat tekevät. Jos EU-maissa palautetaan rajatarkastuksia, niin Suomellakin on valmius siihen. Sen viestin olemme lähettäneet EU:lle. Se vaatii kuitenkin vahvan poliittisen päätöksen Suomessa.

Takaisku vapaalle liikkuvuudelle

Pistotarkastusten palauttaminen pysyvästi EU:n sisärajoille ei olisi pikkuasia. Se vaatisi Schengenin sopimuksen perusteellista uudistamista. Nykyisessä järjestelmässä pistotarkastuksia tekevät vain tullin virkamiehet, ja silloinkin ne kohdistuvat pelkästään rahtiin.

– Pohja putoaisi Schengenin sopimukselta. Perusajatus siitä, että Schengen-alueella sekä Schengen-passin että -viisumin haltijat saavat liikkua vapaasti, ei enää toteutuisi. Koko sopimus pitäisi pohtia uudestaan.

Nergin mukaan tämä olisi ikävää etenkin EU-kansalaisille.

– Varmaan tämä olisi jokaisen EU-kansalaisen näkökulmasta takaisku. Olemme tottuneet siihen, että mennessämme lentokentälle voimme liikkua EU-lipun alta. Tämä muuttuisi olennaisesti, jos rajatarkastukset pistokokein palautettaisiin.

Lisähenkilökuntaa rajoille

Nergin mukaan sisärajatarkastusten palauttaminen pysyvästi vaatisi lisähenkilöstöä ja resursseja.

– Pistotarkastukset ovat hyvä keino, jos niitä pystytään tekemään tehokkaasti. Kaikkien EU-maiden on mietittävä onko heillä riittävästi resursseja rajatarkastusten palauttamiseksi. Suomessakin se vaatisi lisää henkilökuntaa. Sisärajojen tarkastuksistahan on luovuttu, sanoo kansliapäällikkö Päivi Nerg.