Vasemmistoliitto: Aluepolitiikka vahvemmaksi

Vasemmistoliiton Lapin piiri vaatii aluepolitiikan vahvistamista. Piirin mukaan aluepoliittislla toimilla lappilaisille riittää töitä.

Rovaniemeltä Sodankylään suunnitellusta rautatiestä puhutaan Tiaisen kyläkoululla keskiviikkoiltana. Reittivaihtoehdot kiinnostavat ihmisiä. Kuva: Jorma Korhonen / Yle

Piirikokous on huolissaan sekä lentoliikenteen että raideliikenteen tulevaisuudesta Lapissa.

– Lentoliikenne on Lapin matkailun ja muun elinkeinoelämän kulmakivi. Saavutettavuuden ongelma on paljon kiinni lentoliikenteen toimivuudesta ja päivittäisistä aikatauluista sekä lentokenttäpalveluiden turvallisuudesta. Raideliikenteen kuljetusten turvaaminen on välttämätöntä Lapin elinkeinoelämän kannalta. Rautatieliikenne on pidettävä valtiovallan ohjauksessa ja julkisin varoin toiminnassa, piiri lausuu.

Vasemmistoliittolaiset myös tukevat Postin työntekijöiden työtaistelua "työantajan öykkärimäistä käyttäytymistä ja palkkojen alentamista vastaan".

Yksi piirikokouksen huolenaiheista oli sote-uudistus. Vasemmistopiiri toteaa, että uudistuksen monet tärkeät seikat, kuten rahoitus ovat auki.

– Sote-palveluiden yksityistämisessä valinnanvapauden lisääntyminen ei saa merkitä ”raha seuraa potilasta” –mallia, josta Ruotsissa on saatu huonoja kokemuksia. Malli on siellä lisännyt kansalaisten epätasa-arvoa palveluiden saannissa. Hallituksen esityksen perustuslainmukaisuus on myös tarkistettava.

Piirikokous huomauttaa, että sote-udistuksessa sosiaalipalvelujen osuus on jäänyt lapsipuolen asemaan, vaikka sosiaalipalvelut ovat keskeinen osa lähipalvelua ja ne muodostavat kustannuksiltaan erikoissairaanhoitoa suuremman kokonaisuuden.

Vasemmistoliiton Lapin piiri vastustaa myös hallituksen aikeita leikata koulutuksesta ja varhaiskasvatuksesta.

– Alueellisesti riittävän laaja ja hajautettu koulutus on tärkein keino turvata ammattitaitoisen työvoiman saanti pohjoisille haja-asutusalueille. Vasemmistoliiton Lapin piiri kannattaa hajautetun koulutuksen säilyttämistä julkisin varoin ylläpidettävänä.

Vasemmistoliiton Lapin piirikokous pidettiin Ivalossa sunnuntaina. Piirin puheenjohtaja vaihtui, kun tervolalainen Pertti Keränen luopui tehtävästään ja uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Kati Tervo Kemistä.