Hyviä uutisia kodin lämmittäjille: Kaukolämmön hinnat ennallaan ja osin laskussakin

Ensi vuonna Hyvinkäällä lämpölasku pienenee keskimäärin neljällä prosentilla tämänvuotisesta. Hämeenlinnassa ja Riihimäellä ei myöskään ole kaukolämmön hinnan nostotarvetta vuodelle 2015. Lähes kokonaan kotimaisella bioenergialla toimiva Vanajan lämpövoimalaitos pystyy pitämään myydyn lämmön hinnan vakaana. Riihimäkeä ja Hyvinkäätä pitää lämmössä Ekokemin edullinen jätteenpoltto.

talous
Vanajan voimalaitos Hämeenlinnassa
Vanajan voimalaitos Hämeenlinnassa.Timo Leponiemi / Yle

Kaukolämpöyhtiöt valmistelevat parhaillaan tai ovat jo ratkaisseet hinnankorotusten tarpeensa vuodelle 2016. Hämeenlinnassa ja Riihimäellä kaukolämmön hinta pysyy ensi vuoden nykyisellään. Riihimäen Kaukolämpö Oy on jo ilmoittanut asiasta.

Hämeenlinnassa toimiva Elenia Lämpö vielä valmistelee ensi vuoden tariffeja. Korotustarpeita ei kuitenkaan juuri ole, muun muassa vakaiden hintojen takia.

– Tavoittelemme sitä, että ensi vuosi voitaisiin mennä vuoden 2015 hinnoilla. Olemme pystyneet tehostamaan omaa toimintaamme ja käytettyjen polttoaineiden hinnat ovat olleet vakaat, kertoo toimitusjohtaja Matti Tynjälä.

Kaukolämmön hinnat ovat pysyneet nykyisellään kesästä 2014.

Lämpöyhtiö Elenia käyttää lähes yksinomaan kotimaisia biopolttoaineita Hämeenlinnassa Vanajan voimalaitoksessaan. Vanajan voimalaitos on muunnettu kotimaisia puuhaketta ja osin turvetta käyttäväksi jo viime vuosikymmenellä. Erilaista puuhaketta Vanajalle ajetaan osin aina eteläistä Keski-Suomea ja Päijännettä myöten. Fossiilisista polttoaineista Vanajalla käytetään osin maakaasua, ja hyvin pieniä määriä öljyä.

Fossiilisten polttoaineiden verotus nousee 2016

Alueellisesti ja kunnittain hinnat vaihtelevat eri yhtiöiden välillä, niin myös Elenia Lämmöllä eri paikkakunnilla. Elenia Lämpö toimii niin Hämeessä, Keski-Suomessa kuin Pohjois-Pohjanmaallakin. Tuotanto-olot ovat joka paikkakunnalla hieman erilaiset ja siten hinnatkin.

Elenia Lämmöllä on hyvin erikokoisia kaukolämpöverkkoja Suomessa. Suurin verkko on Hämeenlinnassa.

Vanajan voimalaitoksen naapurina oleva näytealue Hämeenlinnassa
Vanajan voimalaitos käyttää lähes yksinomaan kotimaisia biopolttoaineita.Markku Karvonen / Yle

– Riippuu aina paikallisista olosuhteista, millaiset kaukolämmön hinnat kuluttajille ovat, kertoo toimitusjohtaja Tynjälä.

Monissa kaukolämpöyhtiöissä on uusittu tekniikkaa ja otettu käyttöön uusia raaka-ainelähteitä, kuten jätepolttoa. Nämä tukevat lämpöyhtiöiden toimintaa ja takaavat kuluttajille vakaan hintatason.

Fossiilisten polttoaineiden verotus nousee ensi vuonna. Kotimaiset puolestaan välttyvät korotuksilta.

Riihimäellä edullista kaukolämpöä Ekokemin sivutuotteena

Kanta-Hämeessä ja Riihimäen tuntumassa halvinta kaukolämpö on Riihimäellä. Riihimäen Kaukolämpö saa suurimman osan energiastaan Ekokemin jätepoltosta, yhdyskunta- ja teollisuusjätteiden poltosta. Riihimäen Kaukolämpö ostaa lisäksi Wersowoodilta.

Ekokemin kakkosvoimalan uunin kuumuus heijastuu tarkastusluukusta
Ekokemin kakkosvoimalan uunin kuumuus heijastuu tarkastusluukusta.Ville Välimäki / Yle

Hyvinkään Kaukolämpö Oy ostaa energiaa myös Ekokemilta Riihimäeltä. Hyvinkään Lämpövoima Oy alentaakin kaukolämmön energiamaksua keskimäärin noin neljä prosenttia ensi vuoden alusta. Lisäksi yhtiö ei laskuta joulukuun 2015 perusmaksuja lainkaan.

Hyvinkäällä keskikokoinen kerrostalo säästää ensi vuonna yhteensä noin 500 euroa alentuneen kaukolämmön takia.

Lämmin sää säästänyt kaukolämpökustannuksia

Kaukolämmön kulutus on jäänyt normaalia noin 10 prosenttia vähäisemmäksi vuoden 2015 kolmen ensimmäisen vuosineljänneksen aikana. Lämmityskuukaudet ovat olleet normaalia lämpöisempiä viimeksi kulunutta lokakuuta lukuun ottamatta.

Energiateollisuuden (siirryt toiseen palveluun) mukaan kerrostalossa asuvalle perheelle lämmin sää on tarkoittanut 54 euron säästöä Suomen keskimääräisellä kaukolämmön hinnalla, omakotiasukkaalle 101 euron säästöä arvioituun verrattuna.

Asukkaan eurosäästöt riippuvat paikallisen kaukolämpöyrityksen laskuttamasta hinnasta, johon vaikuttavat muun muassa yrityksen käyttämät polttoaineet.