Cosplay on muutakin kuin hassuissa vaatteissa poseeraamista

Cosplayn ensimmäiset SM-kilpailut käytiin Helsingissä. Lajin harrastajia huokailuttaa vähättelevä kommentointi. He kuitenkin myöntävät, että lajin syvin olemus ei perehtymättömälle avaudu kokonaisuudessaan.

ilmiöt
Cosplay-harrastaja Sofia Flink pukeutuneena Steven Universe -sarjan Rose-hahmoksi.
Lotta Eskola

– Suomalaisittain voitaisiin puhua pukuilusta. Se on ehkä sellainen sana, mikä on tavalliselle tallaajallekin helppo ymmärtää, kertoo cosplayn pitkän linjan harrastaja ja SM-kilpailuissa kommentaattorina toiminut Sofia Flinck.

Cosplayn harrastajat valitsevat jonkun mieleisensä hahmon esimerkiksi jostakin elokuvasta, kirjasta tai vaikka sarjakuvasta. Tarkoituksena on kopioida hahmon tyyli mahdollisimman tarkasti. Kilpailuissa on erityisen tärkeää, että kilpailija valmistaa pukunsa alusta pitäen itse.

Harrastajan ei tarvitse olla käsityön ammattilainen

Puvun tekemiseen voi kulua satoja tunteja. Vaikka Suomessa cosplay on pitkälti käsityötä, ei harrastajan tarvitse olla käsityön ammattilainen. Harrastuksen edetessä käsityötaidot ja erilaisten materiaalien kanssa työskenteleminen kehittyy itsestään.

– Riviharrastaja on ihan tavallinen tyyppi, joka on vaan päättänyt että tämä on kiva harrastus, eikä silloin välttämättä tarvitse osata ommella. Siitä tekee niin hyvän kuin osaa ja pääasia on, että on hauskaa, Flinck tiivistää.

Puvun tekemisessä täytyy käyttää luovuutta, sillä valmiita kaavoja hahmojen asuihin ei ole. Ratkaisut täytyy keksiä itse ja joskus jotakin asua pitää hioa moneen otteeseen.

Suomessa on vuosittain kymmeniä cosplay -tapahtumia, joissa harrastajat tapaavat ja pääsevät esittelemään upeita luomuksiaan. Tapahtumat koostuvat mm. esityksistä, kilpailuista ja vaikkapa pukujen julkisesta ruotimisesta.

Valtavat hameet tekivät vaikutuksen

Sofia ajautui itse harrastukseen pariin kymmenen vuotta sitten, kun lähti kavereidensa innostamana mukaan cosplay-tapahtumaan Tampereelle.

– Näin siellä niitä uskomattomia hahmoja ja joillain oli esimerkiksi ihan valtavia hameita. Olin todella vaikuttunut siitä, kuinka joku voi itse tehdä sellaisia ja ajattelin heti, että tästä tulee kyllä minun harrastukseni, Sofia muistelee.

Kymmenen vuoden aikana Flinck on tehnyt lähemmäs 70 pukua ja lisää on luvassa, sillä innostus harrastukseen ei ole hiipunut vuosien saatossa.

Cosplay ei aina aukea ulkopuoliselle

Cosplayssa kilpailemiseen ei kuitenkaan riitä upea puku. Esitystä varten pitää pystyä itsenäisesti rakentamaan käsikirjoitus, äänimaailma, taustanauha ja tämän lisäksi vielä esiintyä itse.

Ulkopuoliset ei välttämättä aina ymmärrä kuinka paljon työtä cosplay vaatii.

– Usein kysytään, että onko teillä polttarit tai naamiaiset. Ja kun paikallislehdet uutisoivat, että "Hassusti pukeutuneet nuoret kävelivät Helsingin kaduilla", niin silloin harrastajat huokailevat, että nämä otsikot on nähty jo monta kertaa. Kyse on kuitenkin oikeasti vaativasta käsityöharrastuksesta, jonka monet ottavat todella vakavissaan, Flinck kertoo.

Asut saavat osakseen myös ihailevia kommentteja ja parasta lajissa onkin positiivinen palaute itsetehdystä käsityöstä, Sofia kiteyttää.