Menikö kännykkäsi jumiin? Henkiin herättäminen on helppoa

Älypuhelimen käyttöongelmien taustalta löytyy usein yksinkertainen syy: laite on ollut liian pitkään päällä. Toimintahäiriötä voi aiheuttaa myös se, että puhelimessa on auki liikaa sovelluksia, laite on kastunut tai kosketusnäyttö on likainen.

ilmiöt
Kuvassa älypuhelimia.
Kalle Niskala / Yle

Kokkolan Gigantin myymäläpäällikön Matti Tunkkarin mukaan kännykän jumittuminen on suurin huoltoon tulemisen syy. Harvoin syy on kuitenkaan fyysisesti itse laitteessa.

– Puhelin on vähän niin kuin tietokone, mutta asiakkaat eivät ymmärrä, että sekin pitää joskus sammuttaa. Muuten se kerää välimuistiin kaikki tiedot, mitä tehdään, soitetaan tai käytetään nettiä. Jos kännykästä ei koskaan katkaista virtaa, välimuisti täyttyy ja puhelin saattaa hidastua tai ruveta sekoilemaan. Juuri törmäsin tapaukseen, jossa puhelin oli ollut yhtäjaksoisesti päällä 1,5 vuotta ja sitten se rupesi tökkimään, Matti Tunkkari kertoo.

Sammuta, sammuta, sammuta

Tunkkarin mukaan monta vikaa korjaantuu sillä, että opettelee sammuttamaan kännykän säännöllisesti. Välimuistia voi myös itse tyhjentää, jolloin älylaite nopeutuu.

– Vaikka kerran viikossa sammuttaa virran, irrottaa akun muutamaksi minuutiksi ja sitten uudelleenkäynnistää puhelimen. Kerran kuukaudessa akun kannattaa antaa tyhjentyä ja sitten ladata pitkään, vähintään 16 tuntia, Tunkkari neuvoo.

Juuri törmäsin tapaukseen, jossa puhelin oli ollut yhtäjaksoisesti päällä 1,5 vuotta ja sitten se rupesi tökkimään

Myymäläpäällikkö Matti Tunkkari

Soneran asiantuntijoiden mukaan laitteiden uudelleenkäynnistämiseen ei ole varsinaisia sääntöjä. Kuitenkin, jos esimerkiksi mobiilidata lakkaa toiminnasta, ainoastaan uudelleenkäynnistys auttaa. Tämä voi johtua laitteesta tai verkosta.

Joskus ongelman syy on puhelimeen päässyt kosteus. Näyttö kannattaa pitää puhtaana ja itse laite kuivana.

- Jos puhelin kastuu esimerkiksi sateessa, akku kannattaa poistaa nopeasti ja antaa sen kuivaa kauan esimerkiksi patterin päällä. Siinä on kuitenkin omat riskinsä. Jos kännykkää ei ole kosteussuojattu, myös takuu loppuu puhelimen kostuessa, Tunkkari muistuttaa.