Ranska on tehnyt yli 150 kotietsintää – Lyonista löytyi sinko ja muita aseita

Ranskan pääministeri sanoo, että poliisi on tehnyt yön aikana yli 150 kotietsintää eri puolilla Ranskaa. Valls varoittaa, että uusia terroristi-iskuja on edelleen suunnitteilla Ranskaa ja muita Euroopan maita vastaan.

Ulkomaat
Ranskan pääministeri Manuel Valls.
Ranskan pääministeri Manuel Valls.Jan Langsdon / EPA

Ranskan pääministeri Manuel Valls sanoo, että Pariisin terrori-iskut suunniteltiin Syyriassa. Valls sanoi, että poliisi on tehnyt yön aikana ratsioita epäiltyjen islamistien koteihin eri puolilla Ranskaa.

– Käytämme valtiollisen hätätilan lakeja kuulustellaksemme henkilöitä, jotka ovat osa radikaalia jihadistiliikettä ja kaikkia niitä, jotka lietsovat vihaa tasavaltaa vastaan, Manuel Valls sanoi RTL-radiokanavan haastattelussa.

Iskujen suunnittelusta epäillään ääri-islamilaista Isis-järjestöä, joka on levittäytynyt laajoille alueille Irakissa ja Syyriassa.

Ranskan pääministerin mukaan poliisi on tehnyt yli 150 kotietsintää yön aikana. Pariisin terrori-iskujen jälkeen julistettu hätätila antaa poliiseille lisävaltuuksia.

Ranskan sisäministerin Bernard Cazeneuven mukaan kaikkiaan on tehty 23 pidätystä ja takavarikoitu 31 asetta. Lisäksi 104 henkilöä on määrätty kotiarestiin.

Uutistoimisto AFP:n mukaan ainakin 13 kotietsintää tehtiin itäisen Lyonin kaupungin alueelle, jossa poliisi teki viisi pidätystä ja takavarikoi joukon aseita, mukaan lukien singon, Kalashnikov-rynnäkkökiväärin, luodinkestäviä liivejä ja käsiaseita.

Ratsioita tehtiin myös ainakin Pariisin esikaupungissa Bobignyssa, lounaisessa Toulousessa, kaakkoisessa Grenoblessa. Toulousessa pidätettiin ainakin kolme henkilöä. Paikallinen lehti kertoo, että Grenoblessa pidätettiin puolenkymmentä henkilöä ja takavarikoitiin aseita ja rahaa.

Ranskan pääministerin mukaan maan tiedustelupalvelut olivat estäneet useita hyökkäyshankkeita kesän aikana. Valls varoitti, että terroristit valmistelevat yhä uusia iskuja niin Ranskassa kuin muuallakin Euroopassa, tulevina päivinä ja viikkoina.

– Me tiedämme, että operaatioita valmisteltiin ja valmistellaan yhä, ei vain Ranskaan vaan myös muita Euroopan maita vastaan, Valls sanoi.

Valls sanoi, että osa Pariisin ilmastoneuvotteluihin kytkeytyvistä konserteista ja muista yleisötapahtumista perutaan. Itse ilmastoneuvottelut pidetään suunnitellusti 30. marraskuuta alkaen.

Lähteet: AFP, AP, Reuters