Ylilääkäri haluaa kotona tehtävät sairaustestit lainsäädännön piiriin – ”Väärä tulos voi johtaa hyvin vakaviin seurauksiin”

Sosiaali- ja terveysalan valvontavirasto Valviraan tulvii kysymyksiä netissä myytävien testien laadusta ja alkuperästä. Ylilääkäri Antti Hakanen Turun yliopistollisesta sairaalasta huomauttaa, että kotitestien luotettavuudessa piilee aina riskejä.

terveys
Kuva nettisivusta, jolla myydään eriliaisia terveystestejä.
Jussi Kallioinen / Yle

Verkkokaupoissa myytävien sairauksia paljastavien kotitestien käyttö lisääntyy nopeasti. Netissä on myytävänä jo satoja kotona tehtäviä testejä. Testit lupaavat muun muassa paljastaa esimerkiksi veritulppariskin, vatsahaavan tai syövän.

Se, että saa testistä esimerkiksi väärän infektiotautituloksen, voi johtaa hyvin vakaviin seurauksiin.

Antti Hakanen

Kuluttajan kannattaa kuitenkin suhtautua terveystesteihin varauksella, toteaa mikrobiologian ja genetiikan ylilääkäri Antti Hakanen Turun yliopistollisesta sairaalasta.

– Kyllä siinä täytyy huomioida monia asioita. Laatu on tietysti se ensimmäinen seikka. Onko testi sen laatuinen, että siihen voi luottaa, Hakanen sanoo.

Hakanen uskoo, että kotitestien suosio tulee myös jatkumaan.

– Turha sitä on lähteä vastustamaan. Tämä asia pitää ottaa haltuun sekä terveydenhuollon että ihan kuluttajatoiminnan kautta. Itsediagnostiikan saaminen jonkunlaisen ohjaavan lainsäädännön piiriin on kiireinen asia.

– Nykyisessä sote-tilanteessa en vain tiedä, miten Sosiaali- ja terveysministeriön virkamiesten aika riittää siihen, mutta toivottavasti jollain aikavälillä, Hakanen toteaa.

Hoito voi viivästyä väärän testituloksen takia

Sosiaali- ja terveysalan valvontavirasto Valviraan tulvii kysymyksiä netissä myytävien testien laadusta ja alkuperästä. Siitä ei ole tilastoja, kuinka paljon testejä myydään ja kotioloissa käytetään.

Esimerkiksi syövän diagnosointi kuuluu ehdottomasti terveydenhuoltojärjestelmän piiriin. Jos syntyy epäily oireen tai muun syyn takia, niin voimakkaasti kehotan hakeutumaan lääkäriin.

Antti Hakanen

Monissa apteekeissa testivalikoima on pieni. Esimerkiksi Yliopiston Apteekissa halutaan panostaa kotitestien selkeyteen.

– Meillä on hyvin niukka testivalikoima. Pyrimme siihen, että tuotteesta olisi asiakkaalle hyötyä, ja että asiakkaan olisi helppo itse myös tulkita testin tulos, kertoo proviisori Kaisa Enkovaara Yliopiston Apteekista.

Ylilääkäri Antti Hakanen painottaa, että kotitestien luotettavuudessa piilee aina riskejä.

– Se, että saa testistä esimerkiksi väärän infektiotautituloksen, voi johtaa hyvin vakaviin seurauksiin. Hoito voi viivästyä tai sitä ei välttämättä saa ollenkaan.

Kotitestin tulos kannattaa varmistaa lääkäriltä

Verkossa myytävien kotitestien hintahaitari on laaja. Halvimmat testit irtoavat muutamalla eurolla. Kalleimpia ovat jopa yli tuhat euroa maksavat geenitestit. Ne pitää myös lähettää tutkittavaksi ulkomaisiin laboratorioihin.

Tuotteita valmistetaan paljon Euroopan ulkopuolella, muun muassa Yhdysvalloissa. Esimerkiksi Suomessa myytävien raskaustestien alkuperämaa on usein Kiina.

Jos testin saa kovin halvalla, niin se on sellainen asia, missä hälytyskellojen on syytä soida.

Antti Hakanen

Tyksin ylilääkäri Antti Hakanen huomauttaa, että juuri kotitestin hintaan kannattaa kiinnittää huomiota.

– Jos testin saa kovin halvalla, niin se on sellainen asia, missä hälytyskellojen on syytä soida. Tällaista suhteellisen korkeaa diagnostiikka-alustaa ei pystytä tekemään aivan muutamalla eurolla.

Hakasen mielestä luotettavimpia kotitestejä ovat jo pitkään käytössä olleet raskaustestit ja diabeteksen kotiseurantaan tarkoitetut tuotteet. Erilaisten tautien tai sairauksien diagnosointi kannattaa hänen mielestään kuitenkin jättää ammattilaisille.

– Esimerkiksi syövän diagnosointi kuuluu ehdottomasti terveydenhuoltojärjestelmän piiriin. Jos syntyy epäily oireen tai muun syyn takia, niin voimakkaasti kehotan hakeutumaan lääkäriin.