Pariisin terrori-iskut herättävät huolta myös vastaanottokeskuksissa – turvapaikanhakijat huolissaan turvallisuudesta

Pariisissa perjantaina tapahtuneet terrori-iskut puhuttavat myös vastaanottokeskuksissa Suomessa. Esimerkiksi Oulussa iskut ovat herättäneet huolta turvapaikanhakijoissa ja samalla keskuksen valvontaa on tehostettu.

Kotimaa
turvapaikanhakijoita Hiukkavaarassa
Yle

Oulun vastaanottokeskuksen johtajan viransijainen Jenni Korpikari kertoo, että viikonloppuna Pariisissa tapahtuneet terroriteot puhuttavat myös vastaanottokeskuksessa.

– Jos jotakin tämänkaltaista tapahtuu, niin silloin olemme entistä tarkempia kaikessa toiminnassamme, Korpikari sanoo.

Jos jotakin tämänkaltaista tapahtuu, niin silloin olemme entistä tarkempia kaikessa toiminnassamme.

Jenni Korpikari

Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi kulunvalvonnan tarkempaa seuraamista.

– Tarkkailemme muun muassa keskuksen pihapiiriä, onko siellä poikkeuksellista liikennettä.

Terrori-iskut herättävät huolta turvallisuudesta

Viikonlopun tapahtumat vaikuttavat myös turvapaikanhakijoihin.

– Moni saattaa pelätä, mitä suomalaiset ajattelevat tapahtuneesta ja se voi vaikuttaa myös asiakkaiden liikkumiseen vastaanottokeskuksen ulkopuolella. Voi olla, että ulos lähdetään nyt entistä varovaisemmin, kertoo Korpikari.

Moni saattaa pelätä, mitä suomalaiset ajattelevat tapahtuneesta.

Jenni Korpikari

Korpikarin mukaan vastaanottokeskukseen sijoitetut turvapaikanhakijat seuraavat tarkkaan maailman tapahtumia ja sitä, miten ne voivat vaikuttaa heidän tilanteeseensa.

- Turvapaikanhakijat ovat puhuneet Pariisin tapahtumista sekä keskenään että myös meidän henkilökuntamme kanssa.

Oulun vastaanottokeskuksessa 550 turvapaikanhakijaa

Oulun vastaanottokeskukseen on tällä hetkellä majoitettuna 550 turvapaikanhakijaa, joista 65 alaikäisiä. Viimeisimmät heistä, kolmisenkymmentä henkeä, saapuivat Ouluun Tornion järjestelykeskuksen kautta sunnuntai-iltana.

Vastaanottokeskuksella on käytössään omien tilojensa lisäksi 12 majoituskonttia keskuksen pihalla. Lisäksi viereisistä kerrostaloista on vuokrattu noin parikymmentä asuntoa turvapaikanhakijoiden käyttöön.

Tarvittaessa pyrimme tiivistämään siten, että kaikilla on inhimilliset puitteet majoittua täällä.

Jenni Korpikari

– Kaikki on pystytty majoittamaan sänkypaikoille. Tarvittaessa pyrimme tiivistämään siten, että kaikilla on inhimilliset puitteet majoittua täällä. Uudet tulijat majoitamme mieluummin hallitusti ylipaikoille kuin palaamme patjojen käyttöön kellaritiloissa, Korpikari sanoo.

Uutta tilaa on tarvittaessa saatavilla esimerkiksi lisäämällä konttien käyttöä. Tarvetta lisätilalle voi tulla piankin, sillä Tornion järjestelykeskuksesta kerrotaan, että maahan tulevien turvapaikanhakijoiden määrä on viimeisen kahden viikon aikana kääntynyt jälleen nousuun.