1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pariisin terrori-iskut

Cameron: Britanniassa estetty seitsemän iskua sitten alkukesän

Britannian pääministerin mukaan poliittisesta ratkaisusta Syyriassa on toivoa herättäviä merkkejä. Sitä ennen hän kuitenkin haluaa Britannian laajentavan Isisin vastaiset ilmaiskunsa Irakista Syyriaan.

Pariisin terrori-iskut
Trudeau puhuu sormi pystyssä mietteliään oloiselle Cameronille. Edessä Rousseff asettumassa paikalleen.
Britannian pääministeri David Cameron (keskellä), Kanadan pääministeri Justin Trudeau ja Brasilian presidentti Dilma Rousseff G20:n työistunnossa sunnuntaina Antalyassa Turkissa. Tolga Bozoglu / EPA

Britannian pääministeri David Cameron on kertonut, että Britannian turvallisuuskoneisto on estänyt useita terrori-iskuja sitten kesäkuun.

– Turvallisuus- ja tiedustelupalvelumme ovat estäneet noin seitsemän iskua puolen vuoden aikana, Cameron sanoi Britannian yleisradioyhtiö BBC:n radiohaastattelussa Turkissa.

Hän on siellä teollisuusmaiden G20-ryhmän huippukokouksen vuoksi. Pariisin perjantai-illan iskut ovat nostaneet terrorismin entistäkin korkeammalle kokouksen asialistalla.

"Ilmaiskuja laajennettava"

Hänen mukaansa Britannia on ollut tietoinen Syyriassa toimivista terroristisoluista, jotka radikalisoivat länsimaissa eläviä ihmisiä. Siksi hän toisti pitkäaikaisen toiveensa, että Britannia liittyy ilmaiskuihin islamistista Isis-järjestöä vastaan Syyriassa.

– Isis ei tunnusta Irakin ja Syyrian välistä rajaa, eikä meidänkään pitäisi. Mutta asia vaatii vielä vakuuttelua parlamentissa, Cameron sanoi.

Hänen mukaansa hallitus vie ilmaiskut äänestykseen vasta, kun parlamentin tuki on varmaa. Kielteinen äänestyspäätös olisi vahingoksi Britannialle ja sen maineelle, hän perusteli.

Britannia on tehnyt ilmaiskuja Isisiä vastaan Irakissa. Cameron äänestytti parlamenttia toissa vuonna iskujen ulottamisesta Syyrian puolelle, mutta hävisi.

Cameron arvioi haastattelussaan, että poliittisen ratkaisun syntymisestä Isisiä vastaan on herännyt merkkejä. Isisiä ei voi nujertaa ja tuhota lopullisesti, ettei Syyrian tilannetta ratkaista poliittisesti, hän sanoi.

Britannia vahvistaa omaa valvontaansa

Britannia on päättänyt lisätä maansa turvallisuus- ja tiedustelupalvelujensa vahvuutta 1 900 ihmisellä Pariisin iskujen vuoksi, kertoo The Guardian (siirryt toiseen palveluun) -lehti. Sen mukaan Cameron ilmoittaa vahvistuksista virallisesti maanantain aikana.

Vahvistukset ovat suurimmat sitten vuoden 2005, jolloin terroristit iskivät Lontoon julkista liikennettä vastaan.

Näin suurella lisäyksellä sisäisen ja ulkoisen tiedustelupalvelun MI5:n ja MI6:n sekä turvallisuuspalvelu GCHQ:n väkimäärä kasvaa 15 prosenttia. Lentoturvallisuuden valvontaan käytetyt varat ovat jopa kaksinkertaistumassa.

Lähteet: AFP, Reuters Yle Uutiset