Helsinki Challenge -kilpailun voittajat haluavat lisää empatiaa nettiin

NEMO-tutkimusryhmä haluaa muun muassa koota avoimen lähdekoodin, jolla kaikki voivat kehittää empatian mahdollistavia uusia sovelluksia. Yhteistyötä tehdään myös Pikku Kakkosen kanssa.

Kotimaa
Katri Saarikivi.
Helsingin yliopiston järjestämän mittavan ideakilpailun voitti NEMO, joka kehittää keinoja välittää tunteita verkossa. Tohtorikoulutettava Katri Saarikivi kertoi, miten se onnistuu käytännössä.

Helsinki Challenge -kilpailun voittanut NEMO -tutkimusryhmä aikoo kehittää uusia tapoja välittää tunteita verkossa. He haluavat muun muassa koota avoimen lähdekoodin, jolla kuka tahansa voisi kehittää empatian mahdollistavia uusia sovelluksia. Ryhmä sai voiton myötä projektilleen 250 000 euron rahoituksen.

NEMOn tiiminvetäjä, tohtorikoulutettava Katri Saarikivi sanoi Ylen Aamu-tv:n haastattelussa, että tarkoituksena on selvittää, miten tunteet välittyvät vuorovaikutuksessa ja miten niitä voisi välittää paremmin netissä. Samoin tutkitaan muun muassa sitä, miten empatia syntyy ihmisten välille.

– Netissä tapahtuva vuorovaikutus, se on nopeaa ja vaivatonta ja hirveän hienoa ja helppoa, tekstipohjaista viestintää. Mutta siitä jää hirveän paljon tärkeää informaatiota puuttumaan. Juuri tämä tunnepuoli, hän huomautti.

Tutkimusprojektin ajatus lähti oivalluksesta, että samalla kun vuorovaikutus siirtyy yhä enemmän nettiin, ovat vuorovaikutustaidot esimerkiksi työelämässä entistä tärkeämpiä.

"Suuret vaikutukset maailmanlaajuisesti"

NEMO tekee yhteistyötä muun muassa Pikku Kakkosen kanssa. Tarkoituksena on kehittää pelejä ja leikkiympäristöjä, jotka tukevat lasten vuorovaikutustaitojen kehittymistä. Saarikiven mukaan lapset ovat tärkeä tutkimuskohde, koska lapsuudessa tapahtuu paljon kehitystä ja silloin saadaan tärkeille taidoille hyvä pohja.

Hän uskoo, että ryhmän työstä tulee olemaan kansainvälistäkin hyötyä.

– Jos mietitään, että tutkitaan tunteiden välityksen ja hyvän vuorovaikutuksen perusmekanismeja, niin nehän ovat suurimmaksi osaksi varmasti kulttuurista riippumattomia. Että jos me voimme tehdä jotakin, joka parantaa koko internetiä, niin ilman muuta sillä on suuret vaikutukset ihan maailmanlaajuisesti.

Tiedepohjainen Helsinki Challenge -ideakilpailu järjestettiin juhlistamaan Helsingin yliopiston 375-vuotista historiaa.