Kuhan kavereilla riittää juttua – meeminikkarit kalastavat näkyvyyttä sana- ja kuvaleikeillä

Sosiaalisessa mediassa, varsinkin Facebookissa, on syksyn aikana vilissyt kuhanpäitä. Vainkuhajutut-sivusto julkaistiin lokakuussa ja sen levittämien meemien suosio on yllättänyt tekijänsä täysin.

ilmiöt
Vainkuhajutut-meemi
Vainkuhajutut

Lokakuussa neljän kaveruksen porukka julkaisi Vainkuhajutut-sivuston Facebookissa. Meemeillä ratsastavasta sivustosta tuli heti todella suosittu ja tällä hetkellä sillä on jo lähes 76 000 tykkääjää. Sivuston taustalla on vahva eteläsavolainen miehitys, kolme neljästä tekijästä on kotoisin Mäntyharjulta.

– Kyllä on yllättänyt itseäkin, miten koko homma on lähtenyt käsistä. Meillä on postilaatikot täynnä, jos ei nyt sananmukaisesti fanipostia, niin ihmisten lähettämiä kuvia ja luonnoksia. Kyllä tämä on ihan mahdotonta touhua ollut, sanoo Jari Tikkanen.

Laitettiin sivu pystyyn ja lopputulos on tämä. 

Anssi Hockman

Anssi Hockman kertoo, että kaikki lähti Kuha on varaani, mikäs siinä -kuvasta, joka oli pyörinyt netissä jo tosi pitkään.

– Siitä jäi meille sellainen sisäpiirijuttu, jota me sitten keksittiin ruveta laajentamaan. Siitä se sitten tavallaan lähtikin. Laitettiin sivu pystyyn ja lopputulos on tämä. Mutta eihän me tätä ihan kokonaan pystytä omimaan itsellemme.

Jari Tikkanen muistelee, että ensimmäinen kuha-juttu oli Kuha ei lähe lapasesta. Se tuli porukalle mieleen kesken salibandytreenien. Kuvassa kuhanpää kurkistaa lapasesta.

Porukkaideointia

Vainkuhajuttujen ideat syntyvät porukassa. Teksti-ideat tulevat arkielämästä.

– Maailman tapahtumista, omasta elämästä ja ihan kaikesta, mistä saa otettua kiinni sen. Mistä porukalla jutellaan, siitä se yleensä tulee, kertoo Anssi.

– Se on vähän niin, että ruokitaan toinen toisiamme. Aina kun joku sanoo jonkun idean, joku toinen tarttuu siihen ja syntyy uutta juttua. Kuvat, joihin kuha liitetään, löytyvät netistä, ei viitsi meistä itsestäkään ottaa. Se menisi vähän yli jo, kuittaa Teemu Pulkka.

Vainkuhajuttujen tekijät
Vainkuhajuttujen tekijät Jari Tikkanen, Teemu Pulkka, Jukka Häkkinen ja Anssi Hockman.Sari Ursin / Yle

Jukka Häkkinen ei puutu Vainkuhajuttujen kuvamuokkaukseen.

– Kyllähän se on ollut varmaankin tuo Teemu, joka pääasiassa näppärine käsineen muokkaa kuvan sellaiseen muotoon, missä se sitten julkaistaan. Anssi ja Jarikin ovat tehneet oman osansa niistä. Itse olen niin kädetön noissa hommissa, että olen pysytellyt vaan ideatasolla.

Ihastuttaa ja vihastuttaa

Palaute Vainkuhajutuista on ollut enimmäkseen positiivista, mutta netistä löytyy niitäkin, joita jutut ärsyttävät.

Tuulastamassa käytiin kavereiden kanssa tuossa joku aika sitten ja kolme aika isokokoista kuhaa saatiin.

Jukka Häkkinen

– Ymmärrän kyllä, että se alkaa ärsyttää ihmisiä, kun se ampuu silmiin joka paikassa. Olen saanut Facebookin kautta henkilökohtaista postia, kun nimi tuli julki kuvauutisoinnin kautta. Muun muassa treffikutsuja on tullut ja myös sitä negatiivista palautetta. On haukuttu ja lytätty ihan pystyyn. Olen muka varastanut jonkin yleisen jutun, sanoo Anssi.

Vaikka Vainkuhajuttuja ei ole oikeastaan liitetty kalastusharrastukseen mitenkään, tekijäporukasta löytyy kyllä kalamiehiä.

– Tuulastamassa käytiin kavereiden kanssa tuossa joku aika sitten ja kolme aika isokokoista kuhaa saatiin, kehaisee Jukka Häkkinen.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus