Britanniassa pohditaan rajoituksia homeopaattisten lääkkeiden määräämiselle

Suomessa vain harvat lääkärit määräävät potilailleen homeopaattisia lääkkeitä. Esimerkiksi Saksassa ja Itävallassa se on paljon tavallisempaa.

tiede
Pilleripurkkeja ja pillereitä pöydällä.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Brittilääkäreitä saatetaan pian kieltää kirjoittamasta homeopaattisten lääkkeiden reseptejä potilaille, kertovat yleisradioyhtiö BBC ja The Guardian -lehti.

Homeopaattiset lääkkeet pitäisi asettaa mustalle listalle. Tässä käytetään varoja, jotka voisi käyttää lääkkeisiin, jotka toimivat.

Simon Singh

Maan terveysministeriö on ilmoittanut käynnistävänsä homeopaattisia lääkkeitä koskevan menettelyn, jonka tarkoituksena on arvioida, pitäisikö julkisia varoja käyttää homeopaattisia lääkkeitä tehokkaimpiin hoitoihin. Arviointimenettely käynnistynee ensi vuonna.

Britannian julkisen terveydenhuollon NHS:n kustannukset homeopaattisista hoidoista ovat arviolta neljä miljoonaa puntaa eli runsaat 5,5 miljoonaa euroa vuodessa.

Kriitikot vaativat arviointia 

Arvioinnista päätettiin sen jälkeen, kun homeopatiaan kriittisesti suhtautuva Good Thinking Society -järjestö oli arvostellut ministeriön päätöstä olla lisäämättä homeopaattisia lääkkeitä NHS:n mustalle listalle, jolla olevia lääkkeitä lääkärit eivät saa määrätä potilaille. Järjestö uhkasi viedä asian oikeuteen.

Good Thinking Society -järjestöä edustavan Simon Singhin mukaan homeopaattiset lääkkeet eivät tehoa, eivät ole kustannustehokkaita, eivätkä vaihtoehtojaan halvempia. Lisäksi niitä on saatavilla niin hyvin, ettei lääkärin kirjoittamaa reseptiä tarvita.

– Kaikkien näiden syiden takia homeopaattiset lääkkeet pitäisi asettaa mustalle listalle. Tässä käytetään varoja, jotka voisi käyttää lääkkeisiin, jotka toimivat, sanoo Singh The Guardianille. Hän korostaa, ettei kyse ole homeopaattisten lääkkeiden vastustamisesta, vaan potilaan edun huomioimisesta.

Puolustajien mukaan potilaat ovat tyytyväisiä

Homeopatian koskevaa koulutusta tarjoiva Faculty of Homeopathy on täysin eri mieltä. Sitä johtavan Helen Beaumontin mukaan NHS:n kannattaisi säästää jostain muusta, koska homeopaattisilla lääkkeillä on "syvällinen vaikutus" potilaisiin.

– Homeopatia toimii, lääkärit käyttävät sitä yleisesti Euroopassa ja homeopatialla hoidetut potilaat ovat vakuuttuneista sen eduista – kuten minäkin, sanoo BBC:n haastattelema Beaumont.

Homeopatia perustuu käsitykseen, jonka mukaan "samanlainen tuottaa samanlaista" eli sairauksia estetään antamalla potilaalle pieniä määriä ainetta, joka suurina määrinä johtavat sairastumiseen.

Homeopatia toimii, lääkärit käyttävät sitä yleisesti Euroopassa ja homeopatialla hoidetut potilaat ovat vakuuttuneista sen eduista.

Helen Beaumont

Britannian parlamentin alahuoneessa valmistui vuonna 2010 raportti, jossa arvioitiin, etteivät homeopaattiset lääkkeet tehoa yhtään lumelääkkeitä paremmin. Alahuoneen komitea arvioi myös, ettei NHS:n varoja pitäisi käyttää homeopatiaan.

NHS:n oma kanta on, ettei homeopatian tehosta sairauksien hoidossa ole hyvää näyttöä.

Käytännöt vaihtelevat eri EU-maissa

Suomessa hyvin harvat lääkärit määräävät potilailleen homeopaattisia lääkkeitä, kerrotaan lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta. Homeopaattiset lääkkeet eivät myöskään ole korvattavia, joten niistä ei koidu kustannuksia veronmaksajille.

Homeopaattiset valmisteet on jo yli 20 vuoden ajan sisällytetty EU-lainsäädäntöön, ja niiden laadun ja turvallisuuden valvonta kuuluu Suomessa Fimealle.

Esimerkiksi Saksassa ja Itävallassa homeopaattisten lääkkeiden määrääminen on yleisempää kuin Suomessa.