1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Särkeekö WC:n käsikuivuri korvat? – terveystarkastajakin yllättyi desibelimäärästä

Yleisissä wc-tiloissa käytössä olevat käsienkuivaimet tuottavat lähes sadan desibelin verran ääntä. Kädet kuivuvat, mutta puhumaan ei pysty.

Käsienkuivain
Käsienkuivaaja tuottaa pahimmillaan jopa 100 desibelin äänen. Ongelmaan on olemassa ratkaisu. Sen selvitivät Petri Kivimäki ja Anssi Ketonen.

Monissa yleisissä vessoissa käsipyyhepapereista on luovuttu, ja tilalla on kuivuri, joka ilmavirran avulla kuivaa kädet.

Uusimmat mallit ovat tehokkaita, mutta erittäin kovaäänisiä.

Keskusteleminen mahdotonta

Jalkauduimme Lappeenrannan yleisiin vessoihin mittaamaan erilaisista käsienkuivureista lähtevää melua.

Huoltoaseman vessassa on uudenlainen puhallin, johon laitetaan kaksi kättä samaan aikaan. Laite puhaltaa ilmaa erittäin voimakkaasti käsiä kohden. Puhaltimen ääni tuntuu korviin erittäin kovalta, ja keskusteleminen normaalilla äänellä laitteen vieressä on mahdotonta.

Tästä kuivurista lähti lähes 99 desibeliä. Kuva: Anssi Ketonen / Yle

Desibelimittari näyttää aivan laitteen vieressä 98,5 desibeliä. Kädet kuivuvat nopeasti, mutta laite ei varsinaisesti houkuttele luokseen kovan äänensä takia.

Uimahallin vessassa on perinteikkäämpi puhallin, jonka käynnistys tapahtuu nappia painamalla. Puhaltimen päästämä ääni on selkeästi edellistä hiljaisempi. Mittaustulos vahvistaa omien korvien tuntemuksen, sillä mittari näyttää 86 desibeliä. Laite on yhdellä painalluksella käynnissä noin puoli minuuttia, ja kädet kuivuvat melko nopeasti.

Perinteisiä käsipyyhkeitä käyttämällä desibelimäärä on huomattavasti vähäisempi. Mittari näytti 62 desibeliä.

Asiantuntija pitää melua kovana

Kuva: Anssi Ketonen / Yle

Lappeenrannan seudun ympäristötoimen terveystarkastaja Hanna Lohko pitää lähes sadan desibelin lukemaa suurena. Lohkon mukaan kuulolle saattaa aiheutua haittaa, mikäli altistuu puolen tunnin ajan 97 desibelin lukemille.

– 99 desibeliä on toki kova ääni. Tällaisille wc-puhaltimille ei lainsäädännössä ole olemassa mitään raja-arvoja. Sehän on melko hetkellinen tapahtuma. Lainsäädännöstä löytyvät ohjearvot ovat pidemmälle aikavälille. Sehän on käyttäjän oma valinta, että käyttääkö kyseistä kuivainta.

Lohko kertoo, että melun lainsäädäntö ei ulotu wc-tiloihin. Asuin- ja oleskelutiloille on määrätty omat raja-arvot äänelle, mutta wc-tiloihin tällaisia ei ole asetettu.

– Wc ei ole oleskelutila, missä ihminen olisi pidempiä aikoja. Vessassa työntekijätkään ei oleskele pitkiä aikoja.