1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Puukauppa sähköistyy – pöllin ostajat ja myyjät polkaisevat pystyyn uuden kauppapaikan

Puukauppaa potkitaan liikkeelle uuden sähköisen kauppapaikan avulla. Mukana ovat kaikki Suomen merkittävät puun myyjät ja ostajat. Tavoitteena on saada puu metsistä tehtaille, koska puun kysyntä kasvaa rajusti. Yksityisessä puukaupassa liikkuu vuosittain noin 1,6 miljardia euroa.

talous
Puutukkeja pinossa.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Kaikille avoimen sähköisen puukauppapaikan perustajina ovat Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK, Metsäteollisuus ry sekä tutkimus- ja kehitystyöhön erikoistunut Metsäteho Oy.

Kauppapaikan perustajat uskovat, että sen avulla saavutetaan puuhun perustuvan biotalouden tuottavuushyppy. Sillä tuetaan myös hallitusohjelmaan kirjattua 15 miljoonan kuution puunkäytön lisäämistä.

Metsäalalla uutta kauppapaikkaa luonnehditaan erittäin merkittäväksi uudistukseksi. Sähköisellä kauppapaikalla haetaan ennen kaikkea nykyistä paremapaa puun kysynnän ja tarjonnan kohtaamista. Samalla kilpailutus puukaupassa lisääntyy.

Kauppapaikkaa mainostetaan yhdistävän biotalouden ja digitalisaation. Vanhat kauppatavat jatkuvat toki rinnalla.

Kauppapaikan perustamiseen osallistuvat siis kaikki suomalaiset metsäjätit, lukuisia muita metsäyhtiöitä ja MTK sekä metsänhoitoyhdistykset. Omistus jakaantuu tasan puun myyjien ja ostajien kesken.

Puun ostajia edustaa osakeyhtiössä 23 tahoa, jotka kattavat lähes kokonaan Suomen puumarkkinat. Puun myyjistä on puolestaan kauppapaikassa mukana kuusi tahoa, jotka vastaavat käytännössä koko Suomen yksityismetsätalouden kentästä.

Uusi kauppapaikka on avoin kaikille metsänomistajille ja alan toimijoille. Sen perustajat kehuvat kauppapaikan osoittavan, että puumarkkinaosapuolet pystyvät yhteistyöhön. Samalla sen toivotaan houkuttelevan uusia puun myyjiä hyödyntämään metsiään.

Lue seuraavaksi