Perintäyritys tutki: Alle puolella suomalaisista on säästöjä yllätyksien varalta

Suuri osa suomalaisista lainaa tarvittaessa rahaa perheeltään tai ystäviltään.

talous
Avoin kukkaro ja kolikoita.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Alle puolella suomalaisista on säästöjä yllättävien menojen varalta, käy ilmi perintäkonserni Intrum Justitian kyselystä. Yritys keräsi tietoja 22 000 ihmiseltä 21 maassa Euroopassa maksutaparaporttiinsa.

Suomalaisista 44 prosenttia vastasi, ettei säästöjä ole. Kymmenen prosenttia ei tiennyt olisiko säästöjä käytössä, jos jotakin yllättävää tapahtuisi. 45 prosenttia on sitä mieltä, ettei yllättävän rahanmenon kohdatessa tarvitsisi lainata rahaa.

Ruotsalaiset ja norjalaiset ahkeria säästäjiä

Suomalaisista vastaajista 43 prosenttia siirtää kuukausittain rahaa säästöön. Eurooppalaisten keskiarvo on Intrum Justitian mukaan 51 prosenttia. Ruotsissa ja Norjassa yli 60 prosenttia vastaajista pani rahaa säästöön joka kuukausi.

Viidennes vastanneista suomalaisista oli sitä mieltä, että kulutustavaroiden, kuten tietokoneen, hankkiminen lainarahalla on sopivaa. Joka kymmenes pitää sopivana matkustamista lainatulla rahalla.

Jos suomalainen tarvitsee rahaa, yleisin vaihtoehto on lainata sitä perheeltä. Näin vastasi 56 prosenttia vastaajista. Ystäviltä lainaa lähes joka kolmas ja pikaluottoja käyttää 27 prosenttia vastaajista.

Intrum Justitia on Euroopan johtava perintäyritys. Sen palkkalistoilla on 3 800 ihmistä 20 maassa. Konsernin liikevaihto on 530 miljoonaa euroa.