Yliopistoväki vetoaa vielä kerran: Päättäjät, perukaa leikkaukset

Yliopistojen henkilöstöjärjestöt ja Suomen ylioppilaskuntien liitto vaativat, että leikkauslistojen sijaan yliopistoihin pitää valaa tulevaisuuden uskoa.

Kuva mielenosoituksesta Helsingin yliopiston päärakennuksen Senaatintorin puoleisen sisäänkäynnin edessä torstaina 12. marraskuuta. Mielenosoituksessa protestoitiin säästötoimien lisäksi Helsingin yliopiston johdon valintaa kutsua Alexander Stubb juhlavuoden päätöstilaisuuden puhujaksi. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Yliopistojen keskeiset järjestöt yrittävät vielä kerran vaikuttaa hallituksen aikeisiin leikata aimo siivun yliopistojen ja tutkimuksen rahoituksesta.

Tällä hallituskaudella rahoituksesta on katoamassa 500 miljoonaa euroa.

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton, Opetusalan Ammattijärjestön, Professoriliiton, Suomen ylioppilaskuntien liiton ja Tieteentekijöiden liiton sekä Yliopistojen ja tutkimusalan henkilöstöliiton puheenjohtajat kirjoittavat tiedotteessa, että vyönkiristysten sijaan katse olisi nostettava ylös ja eteenpäin.

– Leikkauspuheen ja apatian lietsonnan sijaan yliopistot, tutkimus ja opiskelijat tarvitsevat tulevaisuuden uskoa. Innostus, motivaatio ja luovuus ovat merkittävässä roolissa yliopisto- ja tutkimustyössä.

Puheenjohtajien mukaan hallituksen yliopistoihin ja tutkimukseen suunnittelemat kärkihankkeet eivät riitä, vaan työn alle pitäisi panna tulevaisuuspaketti.