1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Maailman parhaan pizzan leipojat pelkäsivät tullissa kärähtämistä

Jarmo Valtari ja Pertti Laitinen tekivät vuonna 2008 suomalaisista raaka-aineista pizzan, joka nimettiin Berlusconiksi. Maailman parhaaksi valittu pizza herättää edelleen mielenkiintoa asiakkaiden parissa, mutta tarina sen takana on jännittävä.

ilmiöt
Suppilovahvero
Sari Ursin / Yle

Jarmo Valtari palaa vuoteen 2008, jolloin hän teki New Yorkissa yhdessä Pertti Laitisen kanssa maailman parhaan pizzan, joka kansa oppi tuntemaan Berlusconina.

– Se oli vallankumouksellinen, koska siinä käytettiin sellaisia ainesosia, joita ei kauheasti tavattu käyttää. Tässä oli sellainen tarina takana, että ruiskuitu oli silloin tuotekehityksessä ja pizzan runsaskuituisuus vaikutti oleellisesti lopputulokseen. Kuin myös savuporon, punasipulin ja suppilovahveron yhdistelmä. Tuomarit eivät tienneet kuin raaka-aineista.

– Moni on tykästynyt siihen nimeen ja tarinaan siinä määrin, että sitä tehdään vieläkin. Erityisesti halutaan sitä Berlusconia, jonka minä teen. Se on kuulemma parempaa, summaa Valtari.

Pertti Laitiselle vuoden 2008 The America's Plate International Pizza Competition -kilpailun ajatteleminen herättää hauskoja muistoja, sillä oman jännityksensä kisaan toi se, saavatko miehet raaka-aineet vietyä tullista läpi.

Siellä otetaan mittaa, että kuka tekee nopeimmin tai suurimman pizzan.

Jarmo Valtari.

– Jarmon kanssa molemmat laitoimme matkalaukkuihin kilpailuvarustuksen, että jos toinen pysäytetään tullissa, niin ehkä toisella on mahdollisuus päästä läpi. Jos molemmilta olisi raaka-aineet jääneet tulliin, meillä oli varasuunnitelma, mutta se olisi sitten ollut pikkuisen erilainen pizza, jolla tuskin olisi voitettu mitään.

Pizzan nimeä mietittiin paljon, mutta lopulta Berlusconi oli paras nimi joka siihen hetkeen sopi, sillä muutamaa vuotta aiemmin Italian silloinen pääministeri Silvio Berlusconi oli arvostellut suomalaista ruokakulttuuria.

Intoa ja motivaatiota

Pizzayrittäjänä jo lähes 24 vuotta ollut Pertti Laitinen kertoo, että voitokkaasta kisamatkasta käteen jäi paljon motivaatiota ja intoa, mutta varsinaisesti se ei hänen elämäänsä vaikuttanut.

Meillä oli varasuunnitelma, mutta se olisi sitten ollut pikkuisen erilainen pizza, jolla tuskin olisi voitettu mitään.

Pertti Laitinen

– Ei se muuttanut elämääni, mutta asiakkaiden kanssa siitä oli puhetta pitkään ja vieläkin asiasta saadaan jutunjuurta. Asiakkaat haluavat tietää, miten resepti syntyi ja kuka sen keksi, Laitinen naurahtaa.

Sittemmin Jarmo Valtari ei ole kilpaillut pizzan tekemissä, toki on hän osallistunut Kotipizza-games-kisaan, joissa kilpaillaan teknisissä taidoissa.

– Siellä otetaan mittaa, että kuka tekee nopeimmin tai suurimman pizzan. Myös siinä kilpaillaan, kuka taittelee nopeimmin pizzalaatikon. Niistä kilpailuista voittaja lähtee Las Vegasiin.

– Kilpailuilla on iso merkitys muun muassa työpaikan ilmapiirin kannalta, kun porukka lähtee kilpailemaan Helsinkiin, sanoo Valtari.

Lue seuraavaksi