1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Perinteinen käsityöammatti katoaa Suomesta – silmälasien valmistus ei kiinnosta

Silmälaseja valmistavien optiikkahiojien ammattikunta on katoamassa Suomesta. Suurin osa linsseistä hiotaan nykyään ulkomailla. Hiojien koulutus aiotaan lakkauttaa, sillä yhtään optiikkahiojaa ei ole valmistunut viiteen vuoteen.

Kuva: Heikki Ahonen / Yle

Lahtelaisesta optikkoliikkeestä löytyy harvinainen ammattimies. Lahden Silmäaseman Markus Grahn arvelee, että Suomen optikkoliikkeistä ei toista täysiaikaista saman ammattikunnan edustajaa löydy.

– Itse olen varmasti ainut kokopäivätoiminen optiikkahioja. Kun optikkoliikkeeseen tilataan linssit, niin me tulevat minulle paksuina aihioina. Niistä työstän linssit ja hion ne asiakkaan kehyksiin sopiviksi.

Ammatti ei kiinnosta, koulutus loppuu

Optiikkahiojan ammattitutkinto on ollut mahdollista suorittaa viimeisen yhdeksän vuoden ajan. Tänä aikana on valmistunut 21 ammattilaista, mutta vuoden 2010 jälkeen ei enää yhtään.

Nyt opetushallitus esittää tutkinnon poistamista tutkintorakenteesta elokuusta 2017 alkaen.

– Sellainen vahva viesti on tullut työelämältä ja työelämän järjestöiltä, että tämän tyyppistä tutkintoa ei suomalaisessa yhteiskunnassa enää nyt eikä tulevaisuudessa tarvita, sanoo Opetushallituksen ammatillisen koulutuksen päällikkö Esa Karvinen.

Karvinen painottaa ammatillisen koulutuksen tarjonnan mukautumista ajan muutoksiin.

– Tässä on hyvä osoitus siitä, että työelämä muuttuu vahvasti ja meidän pitää elää sen mukana, Karvinen sanoo.

Suuri osa silmälaseista hiotaan ulkomailla

Opiikkahioja muotoilee paksusta aihiosta silmalaseihin sopivan linssin. Kuva: Heikki Ahonen / Yle

Syy ammatin katoamiseen on optisella alalla tapahtunut muutos. Suomessa on vain huutama hiomo ja liikkeiden optikot hiovat harvoin linssejä itse. Ennen oli toisin.

– Perinteisesti hiontatyö tehtiin aina täällä kotimassa optikkoliikkeissä tai suuremmissa hiomoissa. 2000-luvun alussa työn teettäminen alkoi siirtyä ulkomaille. Silmälasien linsseistä varmasti valtaosa tehdään Virossa ja muualla ympäri maailmaa, Silmäaseman Markus Grahn arvelee.

Suomalaisten hiomoiden kilpailuvaltti on toimitusten nopeus.

– Niissä on ammattitaitoita henkilökuntaa ja hyvä laatu. Uskoisin, että jäljellä oleville optiikkahiojille riittää vielä töitä, Grahn sanoo.