Ryhmä ehdottaa: Asuntolainojen vertailua helpotettava, vertaislainoille korkokatto

Asuntolainavertailun taustalla on EU-direktiivi. Oikeusministeriön työryhmä ehdottaa, että kuluttajaluottojen kytkykauppa kiellettäisiin.

politiikka
Pankkineuvoja kertomassa asiakkaalle sijoitusmahdollisuuksista.
Yle

Asuntolainoja koskevat säädökset on lisättävä kuluttajansuojalakiin, ehdottaa oikeusministeriön työryhmä. Ehdotusta perustellaan muun muassa asuntolainoja koskevalla EU-direktiivillä, joka tulisi näin käytäntöön Suomessa.

Luotonantajan pitäisi ehdotuksen mukaan antaa asuntolainaa koskevat tiedot kuluttajalle vakiomuotoisella lomakkeella ennen lainasopimuksen tekoa. Vastaavia lomakkeita käytetään jo Suomessa ja muissa EU-maissa kulutusluottojen kohdalla. Uuden lomakkeen on tarkoitus helpottaa tavallisten ihmisten mahdollisuuksia vertailla asuntolainoja.

Perumisoikeus laajenee ja kytkykauppa kielletään?

Ehdotuksen mukaan kuluttajan oikeus perua asuntolainasopimus laajenisi. Nykyisin etä- ja kotimyynnissä tarjotun asuntolainan voi perua kahden viikon kuluessa. Työryhmä ehdottaa, että 14 päivän perumisaika koskisi myös luotonantajan tiloissa eli pankissa tehtyjä asuntolainasopimuksia.

Lisäksi ryhmä ehdottaa, että asuntolainojen ja muiden kuluttajaluottojen kytkykauppa kiellettäisiin. Nykyisin esimerkiksi asuntolainan ehtona voi olla, että lainanottaja hankkii vakuutuksensa samasta yrityksestä.

Vertaislainat korkokaton piiriin?

Ryhmä ehdottaa myös, että vertaislainojen välittäjen on rekisteröidyttävä. Ehdotus on kansallinen, eikä perustu EU-direktiiveihin. Rekisteristä huolehtisi Etelä-Suomen aluehallintovirasto.

Vertaislainat rinnastettaisiin näin lainsäädännössä kuluttajaluottoihin. Siinä tapauksessa välittäjän pitäisi huolehtia esimerkiksi siitä, ettei lainasta peritä korkokaton ylittäviä korkoja.

Vertaislainoilla tarkoitetaan elinkeinonharjoittajan kuluttajalle välittämää luottoa sellaisissa tapauksissa, joissa lainan myöntää joku muu kuin ammattimainen luotonantaja.