1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Arkkipiispa Leo toivoo koulujen uskonnonopetuksen laajentamista nykyisestä – voisi ehkäistä radikalisoitumista

Yhteiskunnan tarjoamalla, maltillisella uskontokasvatuksella tarve muiden tahojen antamalle, fundamentalistiselle uskonnonopetukselle vähenisi. Arkkipiispa muistuttaa, että esimerkiksi Ranska on pitänyt uskonnon harjoittamisen suhteen hyvin tiukkaa linjaa, mikä on tarjonnut kasvualustaa ääriliikehdinnälle.

Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Suomen ortodoksisen kirkon johtaja, arkkipiispa Leo uskoo, että koulujen riittävällä ja monipuolisella uskonnonopetuksella voitaisiin ehkäistä uskonnollisten ääriliikkeiden vahvistumista. Leon mukaan yhteiskunnan tarjoamalla, maltillisella uskontokasvatuksella tarve muiden tahojen antamalle, fundamentalistiselle uskonnonopetukselle vähenisi.

Leo harmittelee, että uskonnonopetukseen ei ole juurikaan kiinnitetty viime aikoina huomiota.

– Virallinen Suomi ei näytä sitä aina ymmärtävän. Olisi kuitenkin tärkeää, että uskontoon, kulttuuriin ja historiaan liittyvä opetus järjestettäisiin koululaitoksen piirissä. Se toisi aivan ratkaisevaa turvaa yhteiskuntarauhan tulevaisuuden kannalta Suomessa.

Leo uskoo, että esimerkiksi Suomen islamilaiset yhteisöt haluaisivat itsekin ottaa asian puheeksi.

– Kyllähän he varmasti toivovat, että islaminopetus otettaisiin edes jonkinlaisella tasapuolisuudella huomioon, kun sitä verrataan muiden uskontojen opettamiseen. Se on tietysti haaste, mutta siihenkin haasteeseen on tartuttava.

Leo muistuttaa, että esimerkiksi Ranska on pitänyt uskonnon harjoittamisen suhteen hyvin tiukkaa linjaa, ja tämä on tarjonnut kasvualustaa ääriliikehdinnälle.

Kirkkojen välinen yhteistyö on Suomessa historiallisen hyvää

Suomessa eri uskontokuntien välinen vuoropuhelu on vahvistunut huomattavasti 2000-luvulla. Leo muistelee, kuinka uskontokuntien johtajat ovat kokoontuneet säännöllisesti aina vuoden 2001 Yhdysvaltojen World Trade Centerin terrori-iskujen jälkeen. Mukana kokoontumisissa on ollut myös Tasavallan presidentti. 

– Tämä on ollut paras virallisluontoisempi foorumi, jossa on mukana kristittyjä, juutalaisia ja muslimeja. Siellä voimme ottaa minkä tahansa asian esille, sillä tiedämme, että siellä kaikilla on paras tarkoitus toimia yhteiskunnallisen rauhan ja rakkauden nimissä.

Joulukuun alussa Suomen uskonnolliset johtajat kokoontuvat taas, ja tällä kertaa ennennäkemättömän laajasti. Mukana on entistä enemmän myös Suomen islamilaisten yhteisöjen edustajia. 

– On hyvä, että tapaaminen sattui näin pian Pariisin iskujen jälkeen. Silloin on hyvä katsella, missä mennään, Leo pohtii.

Leon mielestä tällä hetkellä islamilaisessa fundamentalismissa ei ole kyse edes uskonnosta.

– Hän joka sanoo, että me olemme oikeassa ja kaikki muut väärässä, ja ne kaikki muut pitää tappaa, eihän se ole mitään uskontoa.