Analyysi: Peruuttamattomasti nyrjähtänyt Pariisi

Pariisilaiset ovat urheita, mutta uusimmat terrori-iskut ovat muuttaneet kaupunkilaisia peruuttamattomasti, kirjoittaa Yleisradion toimittaja Annastiina Heikkilä.

Ulkomaat
Annastiina Heikkilä Pariisi EU komissio talousennuste Ranska
Ylen toimittajan Annastiina Heikkilän mukaan kurjistunut talous näkyy ranskalaisten ravintolakäyttäymisessä.Yle

Pariisissa koulut avasivat tänään maanantaina normaalisti ovensa, samoin yliopistot ja kauppakeskukset. Arki siis jatkuu, mutta pahasti nyrjähtäneenä.

Ranska on herännyt tähän viikkoon peruuttamattomasti muuttuneena ja pahasti traumatisoituneena maana. Lähes jokainen nuori pariisilainen tuntee tai ainakin tietää jonkun terrori-iskuissa menehtyneen, monelta on kuollut kokonainen joukko ystäviä. Eikä kaikkien kohtalosta ole yhäkään täyttä varmuutta.

Vanhemmat joutuvat pohtimaan jo toista kertaa vuoden sisään, miten selittää selittämätön pahuus lapsille ja pitää samalla itsensä kasassa.

Pariisilaiset ovat urheaa kansaa. Rohkeita ja terrorismin uhkaan valitettavan tottuneita suurkaupunkilaisia, jotka ovat valmiita puolustamaan tasavaltalaisia arvoja. Mutta tuon urhean julkisivun takana on tällä kertaa valtavasti pelkoa.

– Tammikuussa kuoli 17 ihmistä, nyt ainakin 129. Kuinka monta seuraavaksi? kysyi Républiquen aukiolle uhreja kunnioittamaan saapunut pariisilaismies.

Pinnan alla kytevä kauhu oli nähtävissä eilen illalla, kun eri puolilla kaupunkia puhkesi huhujen aikaansaama yhtäaikainen paniikki. Me olimme Notre-Dame -aukiolla, josta ihmiset juoksivat paniikin vallassa karkuun.

Tarjoilijat ohjasivat sivulliset kahvilan keittiöön piiloon, jossa sitten hetken aikaa kyyristeltiin, kunkin miettiessä henkiinjäämissuunnitelmaansa.

"Katso minua silmiin, kun ammun sinut"

Pelko ja tietty yliherkkyys on ymmärrettävää, veiväthän nämä iskut absurdin väkivallan täysin uudelle tasolle. Hyökkääjät teurastivat tavallisia ranskalaisia summittaisesti ja yhtäkkisesti. Toki tämän mittaluokan terrori-iskut ovat aina käsittämättömiä, mutta Pariisin-hyökkäyksestä tuntui puuttuvan kaikki vähäinenkin mieli.

Sanomalehti l’Expressin haastattelema silminnäkijä kertoo Bataclan-konserttisalin hyökkääjän komentaneen uhrejaan katsomaan itseään silmiin.

– Katso minua silmiin, kun ammun sinut!, robottimainen hyökkääjä sanoi. Ja ampui.

Tekijöillä oli varmasti jonkinlainen ideologia taustallaan, mutta heidän tarkoituksenaan vaikuttaa olleen ainoastaan kaiken inhimillisen tappaminen.

Miten tällaista tekoa voi ymmärtää ja miten tällaista uhkaa käsitellä?

Halukkaita itsemurhaiskijöitä riittää jonoksi asti

Uhka kun ei valitettavasti ole ainoastaan ihmisten mielissä. Esimerkiksi Ranskan France 2 -televisiokanavan haastattelema terrorismitapauksiin erikoistunut tuomari Marc Trevic kertoo kohdanneensa viime kuukausina kymmeniä Isis-järjestön riveistä maahan palanneita nuoria, joita on pyydetty tekemään itsemurhaiskuja Ranskan maaperällä.

Kylmäävää, on että esimerkiksi isku rock-konserttiin oli noussut näissä kuulusteluissa jo syksyllä esiin.

Tuomarin mukaan on vain ajan kysymys, milloin Ranska kohtaa seuraavan terrori-iskun. Isis kun on voimakas ja tehokkaasti organisoitu järjestö, jolla riittää kannattajia uhrattaviksi.

– Kun joku kysyy, kuka haluaa tehdä itsemurhaiskun Ranskassa, kaksisataa kättä nousee pystyyn sekunnin murto-osassa, Trevic kuvasi.

Inhimillisyyttä vastaan hyökkäävistä roboteista ei siis tule olemaan pulaa. Ja tämän ajatuksen kanssa pariisilaisten on nyt jotenkin elettävä.