1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Merkittävä näyttelijäpalkinto Eero Aholle

Näyttelijä Eero Aholle on myönnetty vuoden 2015 Ida Aalberg -säätiön palkinto. Aho tunnetaan väkevistän tulkinnoistaan näytelmien päähenkilönä ja elokuvien rosoisena rikollisena.

kulttuuri
Eero Aho.
Eero Aho.Hannu Kettunen / Yle

Joka toinen vuosi jaettavan Ida Aalberg -säätiön näyttelijäpalkinnon saa tänä vuonna Eero Aho. Palkinto on arvoltaan 15 000 euroa. Aho, 47, on sukupolvensa johtavia näyttelijöitä, todetaan palkintoraadin perusteluissa.

Suomalaisyleisölle Aho on tullut tutuksi muun muassa Aku Louhimiehen elokuvista Käsky (2008) sekä 8-pallo (2013), jossa hän teki hyytävän roolin kovanaamaisena rikollisena. Ahon tuorein elokuvatyö on Petri Kotwican ohjaus Henkesi edestä (2015).

Aho on tehnyt vaikuttavan uran myös teatterissa. Hänet on nähty monissa Kansallisteatterin, KOM-teatterin ja Helsingin kaupunginteatterin näytelmissä. Ylellä Aho nähdään joulukuussa kolmiosaisessa historiallisessa draamassa_Punainen kolmio, _jossa hän esittää Hertta Kuusisen rakastajaa, ministeri Yrjö Leinoa.

Nuoren näyttelijän kannustuspalkinto nousevalle suomalaistähdelle

Ida Aalberg –säätiö on jakanut palkintoja ja apurahoja näyttämötaiteen tekijöille vuodesta 1977 lähtien. Vuodesta 1983 säätiö on myöntänyt kannustuspalkintoja myös nuorille näyttelijöille.

Tällä kertaa 7000 euron kannustusapuraha myönnettiin näyttelijä Emmi Parviaiselle, 30, joka on näytellyt teatterin ohella lukuisissa suomalaisissa elokuvissa.

Pressikuva elokuvasta Silmäterä.
Emmi Parviainen elokuvassa Silmäterä.Making Movies Oy

Parviainen oli esillä myös helmikuussa 2015 Berliinin elokuvajuhlilla nuorten lupaavien elokuvanäyttelijöiden listalla.

Ida Aalberg -säätiön mitali myönnettiin monipuolisesta ja ansiokkaasta urasta teatteriohjaaja Raila Leppäkoskelle, joka on ohjaustyön ohella kirjoittanut ja kääntänyt lukuisia näytelmiä.

Leppäkoski on toiminut Teatterikorkeakoulussa ohjaajatyön ja näyttelijätyön professorina. Teatterinjohtajana hän on työskennellyt muun muassa Ryhmäteatterissa. Tällä hetkellä Leppäkoski on Helsingin kaupunhginteatteriin kuuluvan Lilla Teaternin taiteellinen johtaja.

Lue seuraavaksi