1. yle.fi
  2. Uutiset

Joko ilmastointiteippi kohtasi vertaisensa – kansa käyttää kekseliäästi nippusidettä

Moni asia olisi tässä maassa jäänyt korjaamatta ilman ilmastointiteippiä. Kansa on käyttänyt rakasta jesariaan, jeesusteippiään, luovasti niin ikkunaverhon alakäänteisiin kuin auton korjaamiseen. Moni käyttää yhtä kekseliäästi myös nippusidettä. Haastajaksi siitä ei vielä kuitenkaan ole, kerrotaan rautakaupoista.

Kotimaan uutiset
Kuvassa nippusiteellä korjattu pyykkiteline,
Petra Haavisto / Yle

Soittokierros myymälöihin paljastaa, että myyntitilastoissa ilmastointiteippi on kirkkaasti nippusiteiden edellä.

– Ilmastointiteippien myynnissä meillä puhutaan vuodessa tuhansista, nippusiteissä sadoista laatikoista, kertoo myymäläpäällikkö Niko Rautanen K-Rauta Kokkolasta.

Käytän nippusiteitä  jouluvalojen ripustamiseen ja johtonippujen sitomiseen (nainen 29v)

Viimeksi nippusiteillä korjattiin parisänkymme. Jesarilla on korjattu jääkaapin oven kahva, kumisaappaat ja matkalla vedetty pyykkinaru hotellihuoneessa seinästä seinään kiinni (nainen 55v)

Kaaduin pyörällä ja etukorin sivusauman hitsaukset pettivät. Vedin kiinni parilla nippusiteellä. Olen korjannut samaa pyöräkoria myös ilmastointiteipillä. Helppo tunnistaa oma pyörä jo kaukaa (nainen 49v)

Torvi hajosi - nippuside pelasti

Soitinkorjaaja Pauli Ylitalo Kokkolasta saa usein eteensä nippusiteellä kasaan vetäistyn vaskipuhaltimen. Kun tinaliitos on pettänyt, keikka on soitettu läpi melkoisilla virityksillä. Soitinkorjaaja toivoo, että hätäapuna käytettäisiinkin mieluummin nippusidettä kuin teippiä.

- Jos ilmastointiteippi unohtuu pidemmäksi aikaa kiinni, liimaa on todella vaikea saada metallista irti, kertoo Ylitalo.

Tuorein tapaus korjauspöydällä oli Brysselistä katusoittajalta ostettu harvinainen trumpettiviulu. Soitin, jossa on viulun runko ja kielet mutta kaikupohjana trumpetin putki. Katusoittaja oli korjaillut välitukirunkoa nippusiteillä.

Nippusiteillä olen korjannut pyykkitelineen ja verkkoaidan. Tukenut pensaita ja kiinnittänyt lämmitysletkun auton pohjaan ( mies 47v)

Viimeksi korjasin nippusiteellä puutarhapöydän ja imurin letkun. Jesarilla teippasin auton peräkärryn sähköjohtoa ja korjasin hanskan sormea (mies 62 v)

Kiinnitin nippusiteellä auton puskurin paikoilleen. Auton pohjasta roikkui jotakin, vedin sekin nippusiteellä kiinni. Pohjalevyn olen kiinnittänyt nippusiteillä ja kerran korjasin sillä auton ovenkahvan. Ilmastointiteippiä käytän vain, jos ei ole nippusiteitä (mies 25v)

Jesari on kuitukangasteippi 

Ammattilainen käyttää nippusidettä sähköurakoinnissa, kun johtoja niputetaan kaapelikouruun tai kiskoon. Ilmastointiteippiä tarvitaan monenlaiseen väliaikaiseen suojaamiseen esimerkiksi remonttisuojien teippaamiseen.

– Nykyään ei saa edes myydä ilmastointiteippi-nimellä, koska teipillä ei ole mitään tekemistä ilmastoinnin kanssa. Nykynimeltään se on kuitukangasteippiä, kertoo myymäläpäällikkö Niko Rautanen.

Mies itse teippasi viimeksi puutarhajätteiden kuljetuspahvilaatikoita, ja sitaisi nippusiteellä television takana olevat sähkökaapelit nipuksi siivouksen helpottamiseksi.

En käytä ilmastointiteippiä enkä nippusiteitä mihinkää (nainen 40v)

Korjasin nippusiteillä lammashakaa, vaikka mies ei tykännytkään korjausratkaisustani (nainen 45v)

Tukin ilmastointiteipillä säiliön, josta valui maalia. Tiivistän ja kiinitän sillä autossa putkia (mies 25v)

Kansalla riittää mielikuvitusta. Jesarilla voi teipata rikkoutuneet housut. Nippusiteillä voi paketoida rikollisen käsirautoihin tai vaikkapa kiinnittää harvaan joulukuuseen lisää oksia.

Lue seuraavaksi