Pihlajalinna paisuu kunnissa – Sote-ulkoistuksissa rypistys menossa

Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja tarjoava Pihlajalinna kasvaa kovaa vauhtia. Pörssiyritys on saanut useilta kunnilta isoja sopimuksia. Hallituksen sote-ratkaisua yhtiö pitää hyvänä, vaikka toistaiseksi kunnissa toimitaan yhä omin päin, sanoo Pihlajalinnan toimitusjohtaja Mikko Wirèn.

talous
Kiropraktikko Niklas Tast hoitaa potilasta Pihlajalinnan klinikalla Tampereella.
Kiropraktikko Niklas Tast hoitaa potilasta Pihlajalinnan klinikalla Tampereella.Aliisa Piirla / Lehtikuva

Vauvasta vaariin ja hampaista hoivakotiin palveluja tarjoava Pihlajalinna on kasvanut tänä vuonna kovaa vauhtia. Pörssilistauksen ja useiden yrityskauppojen lisäksi yhtiö on saanut useilta kunnilta kuten Parkanosta, Kihniöstä ja Jämsästä täyden palvelun sote-sopimuksia. Lisää kuntia on tulossa mukaan jo tammikuussa. Eikä tahti näytä juuri hidastuvan.

Hallituksen sote-uudistuksen pitäisi olla käytössä vuonna 2019, mutta sitä ennen kunnilla on vielä aikaa tehdä päätöksiä omin päin.

– Kunnissa on tietynlainen rypistys ulkoistusten suhteen menossa. Useista kunnista on tullut tarjouspyyntöjä, Pihlajalinnan toimitusjohtaja Mikko Wirèn sanoo yhtiön osavuosikatsauksen tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

THL: Mänttä-Vilppula säästi yhteisyrityksellä

Kunnissa on saatettu lukea Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) laajaa selvitystä, jossa verrattiin Mänttä-Vilppulan Pihlajalinnan ja kaupungin yhteisyrityksen tuottaman sote-kokonaisulkoistuksen vaikutusta 15 kuntaan ja vielä lisäksi erityisesti Ruovesi-Virtoihin.

Tutkimuksen mukaan Mänttä-Vilppula sai esimerkiksi perusterveydenhuollon kustannuksiin 13 prosentin kustannusäästön verrokkikuntiin nähden yhden vuoden toiminnan kehittämisen jälkeen.

Tekesin nettisivuilla (siirryt toiseen palveluun) kerrotaan, että Mänttä-Vilppulan koko sosiaali- ja terveystoimen nettokustannukset vähenivät 8,2 prosenttia, kun Ruovesi-Virroilla nettokustannukset lisääntyivät 4,0 prosenttia. Muiden verrokkikuntien yhteenlasketut kustannukset kasvoivat viitisen prosenttia.

– Mänttä-Vilppulassa tehtiin vanhustenhuollon rakenneuudistus, mikä tarkoitti miljoonan euron säästöä vuodessa. Lisäksi karsittiin hallinnon kuluja merkittävästi. Karsittiin siis tarpeetonta ja keskitettiin voimavaroja potilaan hoitoon, Wirèn kertoo.

Parhaat ratkaisut käyttöön

Pihlajalinnassa uskotaan, että sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus antaa oivan tilaisuuden ottaa käyttöön yksityisen ja julkisen puolen parhaat ratkaisut.

– Tässä on ainutlaatuinen mahdollisuus tehdä semmoinen monituottajamalli, jossa on mukana yksityisiä ja kuntien ja yksityisten yhteisiä sekä kolmatta sektoria ja vielä julkista toimijaa. Laitetaan ne avoimesti, läpinäkyvästi ja myös etiikassa rinnakkain ja katsotaan, miten saadaan sote toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla, Wirèn sanoo.

Mutta valinnanvapaudessa Pihlajalinna pitäisi kiinni nykyisestä käytännöstä, jossa hoitolaitos tai terveyskeskus valitaan vuodeksi kerrallaan.

– Valinnanvapaus pitää ratkaista niin, että kokonaisuus on hallussa. Ei voi olla niin, että eri päivinä valitaan eri lääkäri, tai kuten esimerkiksi Tanskassa potilaita käy yhdellä lääkärillä 45 päivässä, koska maksetaan suoritteesta. Pitäisi olla kuten nyt, että esimerkiksi terveyskeskus valitaan vuodeksi kerrallaan ja koko hoito on siellä.

Pihlajalinnassa kiistetään myös epäily siitä, että yksityiset hoitaisivat vain helpoimmat tapaukset ja jättäisivät sairaimmat julkisen vastuulle.

– Tampereella on valinnanvapauden kautta saatu paljon asiakkaita ja he ovat olleet keskimäärin paljon sairaampia. Monisairaat, joille hoidon sisältö ja saatavuus ovat tärkeitä, ovat valinneet meidät, Wirèn vastaa.

Wirèn puolustaa myös oikeutta tehdä voittoa.

– Kun raha seuraa potilasta ja potilas valitsee kustannustehokkaimman ja parhaan toimijan, niin sitä kauttahan se liiketoiminta kasvaa ja se on myös yhteiskunnallisesti hyvä asia.

Pihlajalinnassa ei myöskään katsota pahalla, jos terveyspalveluyritysten verojärjestelyt menevät tiukempaan syyniin. Verot pitää maksaa sinne, missä tuloskin syntyy.