Nuoren selkäkipu voi olla oire henkisestä pahoinvoinnista

Joka toinen 16-18-vuotias ilmoittaa kärsivänsä selkäkivuista. Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan selkäkipu oli yhteydessä nuorten säännölliseen tupakointiin. Selkäkipu voi myös olla merkki tunne-elämän tai käyttäytymisen häiriöstä.

Kotimaa
Huppariin pukeutunut nuori istuu sohvalla.
Eila Haikarainen / Yle

Alaselkäkivut ovat yleisiä jo nuorilla. Pohjois-Suomessa on tutkittu Oulun seudulla asuvia, vuonna 1986 syntyneitä nuoria. Heistä keskimäärin joka toinen on kyselytutkimuksessa kertonut kärsivänsä selkäkivuista. Oireita oli enemmän tytöillä kuin pojilla.

Väitöstutkimuksessa haluttiin selvittää, liittyvätkö mielenterveyden ongelmat, sosiaaliset tai elämäntapatekijät nuorten alaselkäkipuun.

Tupakointikin voi aiheuttaa kipuja

Runsaasti tupakoivilla nuorilla oli alaselkäkipua kahdesta kolmeen kertaa enemmän kuin niillä nuorilla, jotka eivät tupakoineet. Ylipainon ja alaselkäkipujen yhteys ei ollut seurannan perusteella vahva, mutta hankalat työasennot ennustivat selkäkipuja.

On hyvä, jos paha olo voidaan pukea sanoiksi, eikä tarvitse keholla oireilla.

Paula Mikkonen

Tunne-elämän häiriöt ja selkäkivut liittyivät tutkimuksen mukaan toisiinsa.

– Ne ryhmät, joissa nuorilla tuli useammin esille tunne-elämän ja käyttäytymisen häiriöitä, liittyivät alaselkäkipuun 16-vuotiaana sekä tytöillä että pojilla. Kun nuoria seurattiin ja kysely uusittiin 18-vuotiaana, tytöillä nämä häiriöt liittyivät alaselkäkipuun, jonka takia oli hakeuduttu terveydenhuollon ammattilaisen juttusille, summaa fysiatrian erikoislääkäri Paula Mikkonen.

Selkäkipuisen nuoren elämäntavat kuntoon

Nuorten selkäkipuihin pitäisikin puuttua herkästi. Kotioloissa kannattaa aluksi kokeilla yksinkertaisia konsteja.

Mikkonen suosittelee, että selkäkipuisen nuoren kanssa mietittäisiin liikunnan lisäämistä ja istumisen vähentämistä. Myös nettisivustoilta löytyy helppoja nuorille suunniteltuja jumppaohjeita. Puhuminenkin voi auttaa.

– Mahdollisesta stressistä tai kiukuttamisesta on hyvä pystyä kotona puhumaan, varsinkin jos nuoren kipuoireet pitkittyvät. On hyvä, jos paha olo voidaan pukea sanoiksi, eikä tarvitse keholla oireilla. Tunteita on lupa ihmisillä olla.

Jos nuori tulee selkäkivun takia lääkärin vastaanotolle, tarpeen olisi myös kysyä elämäntavoista ja tunne-elämän häiriöistä.

– Selän tutkimisen lisäksi on syytä kartoittaa, miten nuorella muutenkin menee ja millaiset elämäntavat hänellä on. Samoin kuin aikuisten kohdalla, myös nuorten kanssa kannattaa arvioida niin sanotut keltaiset liput eli mahdolliset psykososiaaliset kuormitustekijät. Myös nuoret voivat tarvita elämäntapaohjausta ja psyykkistä tukea, sanoo fysiatrian erikoislääkäri Paula Mikkonen.