Uuden lastensairaalan vaativat ikkunat valmistuvat vauhdilla Hämeessä

Helsinkiin tulevan uuden lastensairaalan rakentamisessa on osansa myös hämäläisosaamisella. Esimerkiksi ikkunat tehdään Hämeenlinnassa Lammilla. Lammin Ikkuna ei ole ensimmäistä kertaa ison hankkeen kyydissä.

Kotimaa
Ikkunatehtaalta lastensairaalaan lähtevä ikkuna
Tiina Kokko / Yle

Lammin ikkunatehtaalla valmistuu ikkuna niin omakotirakentajan tarpeeseen kuin isomman luokan rakennukseenkin.

Tehtaasta ovat lähteneet ikkunat muun muassa Helsingin Kampin kauppakeskukseen, Tampereen Torni-hotelliin, Kelan Turun toimitaloon, Eremitaasin taidevaraston laajennukseen ja moneen muuhun kohteeseen kotimaassa ja Venäjällä.

Nyt muun tuotannon ohella tehdään ikkunoita uudelle lastensairaalalle, mikä on toimitusjohtaja Hannu Saarisen mukaan yritykselle ilo ja kunnia-asia.

Lammin Ikkunan toimitusjohtaja ikkunan vieressä
Lammin Ikkunan toimitusjohtaja Hannu Saarinen sanoo, että on ilo ja kunnia-asia toimittaa ikkunoita uuteen lastensairaalaan.Tiina Kokko / Yle

– Tässä on erityisvaatimuksia ulkonäöllisesti, mutta myös teknisesti lastensairaala on vaativa.

Saarisen mukaan isonkin kohteen ikkunat valmistuvat vakituotannon ohessa.

– Prosessit on mietitty niin, että pystymme tekemään sarjavalmistuksenomaisesti myös erikoistuotteita.

Tällä erää lastensairaala työllistää Lammin Ikkunaa noin 1 500 ikkunayksikön verran.

– Filosofiamme valmistaa ikkunoita on se, että olivat ne sitten uudis- tai saneerauskohteisiin, ne tehdään mittatilaustyönä. Ne räätälöidään aina asiakkaiden toiveiden ja vaatimusten mukaisesti, Hannu Saarinen tiivistää.

Hyviä näyttöjä takataskussa

Jotta yritys pääsee mukaan isoihin hankkeisiin, vaatii se paljon työtä tarjous- ja suunnitteluvaiheessa. Tietyt edellytykset ja laatuvaatimukset on täytettävä.

Tietysti itse pyrimme tekemään mahdollisimman paljon, mutta käytämme myös paikallisia tavarantoimittajia ja alihankkijoita.

Hannu Saarinen

Isoissa hankkeissa aikataulukysymykset nousevat tärkeään rooliin, koska rakentamisen on edettävä ajallaan.

Esimerkiksi Kampin kauppakeskuksen rakentamisessa aikataulu oli erittäin tiukka. Tavara piti toimittaa rakennustyömaalle juuri sovittuna hetkenä ja alta oli ehdittävä pois ennen kuin seuraava tavarantoimittaja saapui paikalle.

Hannu Saarinen tietää, että kun on toiminut alalla pitkään ja takataskussa on hyviä näyttöjä siitä, että tuotteisiin ja toimitusvarmuuteen voidaan luottaa, asiat sujuvat.

Uudessa lastensairaalassa näkyy myös muiden hämäläisyritysten kädenjälki.

– Kyllähän tämä on vähän kuin lähiruokaa. Tietysti itse pyrimme tekemään mahdollisimman paljon, mutta käytämme myös paikallisia tavarantoimittajia ja alihankkijoita.

Lammilla tehtäviin ikkunalaseihin tulee lasi Riihimäeltä, Lasiliiriltä. Valmiit ikkunat upotetaan betonielementteihin Forssassa. Hämäläisyys näkyy myös lastensairaalan palkeissa, sillä lahtelainen Peikko Finland toimittaa sairaalaa varten palkkeja liki viiden kilometrin verran.